КРИБ излезе с позиция за продължаващото неаргументирано повишаване на цената

...
КРИБ излезе с позиция за продължаващото неаргументирано повишаване на цената
Коментари Харесай

КРИБ: Искаме пълна либерализация на електроенергийния пазар

КРИБ излезе с позиция за продължаващото неаргументирано повишение на цената на електрическата енергия в страната. В нея се споделя:

В Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – КРИБ членуват фирмите с най-голямо ползване на електрическа сила в страната. По тази причина следим с паника протичащото се в електроенергетиката на България. Реформите закъсняват, няма ясна визия за развиване и предвидимост в присъединяване на централите на свободен пазар. Нямаме достъп до дълготрайни артикули, конкурентни цени и предвидимост. Липсват каквито и да било старания за промени в енергетиката. Напротив, популизмът се ускорява с обещания за опазване на работни места в Енергетиката и розово бъдеще на централите на въглища. Категорично заявяваме, че прекачване на тежестта към свиващото се бизнес ползване ще е пагубно за стопанската система. Големите пикове на цените на борсата наподобяват умишлени и съответстват с предлагането на дълготрайни артикули на доста високи цени. Нямаме явен ценови сигнал за 2019 година Един ден се подписват покупко-продажби за артикул със 100% отклонения за цялата идната 2019 година на цени от 87-88лв./Мвтч., а дни по-късно се предлага базов товар (без отклонения) в диапазона 115-120лв./Мвтч при референтна планирана пазарна цена от КЕВР до края на юни 2019 година в диапазона 68-76 лв/Мвтч. Износът на електрическа енергия е забележителен, само че с огромен принос във финансовото дестабилизиране на бранша, защото при експорт не се заплаща ЗкО. Разходите за излъчвания остават за сметка на България. Поради скъпата електрическа енергия се рискува експорт на продукция с по-висока добавена стойност. Застрашени са растежът, вложенията и работните места в промишлеността.

Настояваме за предприемане на ограничения за адресиране на поставените проблеми и за повече информация и разбор на протичащото се от страна на виновните институции.

КРИБ упорства за:

1. Пълна либерализация на електроенергийния пазар.

2. Прекратяване на дълготрайните контракти с когенерациите и „ Марица Изток “ 1 и 3.

3. Доразвиване на пазарния модел посредством въвеждане на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички покупко-продажби за основаване на действителна конкурентна среда, сигурност за пазарните участници, и бистрота.

4. Доразвиване на пазарния модел посредством регламентиране на опция за дълготрайни директни контракти за доставка на електрическа енергия сред производители и консуматори при пазарно избрани цени.

5. Засилване на експертизата и интензивността на КЕВР при наблюдаване и оценка на провокациите на пазара и своевременна намеса. Прилагане на REMIT, приемане на модел и ограничения за намеса в рискови ценови обстановки.

6. Създаване на условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, предприемане на ограничения за преструктуриране на държавния бранш в енергетиката, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти.

7. Преструктуриране на НЕК ЕАД посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила. Предприятие Водноелектрическа централа следва да взе участие без значение на свободен пазар.

8. Компенсиране на промишлеността за индиректните разноски за излъчвания, според Директива (ЕС) 2018/410 от 14 март 2018 година и смяната в член 10а, параграф 6 на Директива 2003/87/ЕО.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР