Кресна. Изграждането на автомагистрала Струма в района на Кресненското дефиле

...
Кресна. Изграждането на автомагистрала Струма в района на Кресненското дефиле
Коментари Харесай

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Искаме да модернизираме Кресна, за да се развиват инвестиции и този прекрасен кът на България да се облагороди

Кресна. Изграждането на автомагистрала „ Струма ” в региона на Кресненското дефиле е извънредно значимо за запазването на човешки животи и за облагородяването на региона. Това сподели в Кресна ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) инж. Дончо Атанасов по време на публичното разискване на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Инж. Атанасов акцентира, че АПИ няма недовършен план. По думите му, градежът на автомагистралата е непосилен труд не толкоз по време на самото строителство, колкото подготовката този план да стане легален и да получи позволение за градеж. Инж. Атанасов добави, че съвършен вид за прекосяване на Автомагистрала „ Струма ” през Кресненското дефиле няма.
„ Като пътна администрация с над 30-годишен опит сме разглеждали всички разновидности. Не е било елементарно прекосяването през Кресна. Никой не е взел еднолично решение. Всички разновидности и всичко, което е обвързвано с това да се обезпечи естествен живот на хората, да се даде път на вложенията, на локалната самодейност, е регистрирано. По време на техническия план, който занапред следва да се реализира, не е никакъв проблем да вземат участие доста специалисти от Общината, да вземат участие общественици и всичко, което касае усъвършенстването на този план ”, добави той.
Инж. Атанасов акцентира, че разискването в Симитли е минало умерено и ползотворно и то е в поддръжка на разновидността Г10.50. „ Всеки от нас има носталгия по Кресненското дефиле, по Кресненското ханче, по риболова и по всички тези зони за отдих в дефилето. Големият проблем на Кресненското дефиле е превръщането му в една гробница на България. Това няма по какъв начин повече да продължава. Има такива зони в България, само че най-тежката и най-опасната е Кресненското дефиле ”, сподели още той. Според него, каквито и разновидности да се разискват от тук нататък, едно би трябвало да се подчертае – връщане обратно няма, с цел да може този регион да се модернизира, а в противоположен случай регионът ще бъде жертван на много тежки тествания – на обезлюдяване, на липса на инвеститорски интерес и така нататък „ Искаме да модернизираме региона, да се развиват вложения и този прелестен ъгъл на България да се облагороди и да се модернизира. Много хора споделят, че асфалтът не се яде. Яде се и то още по какъв начин. Там където сме минали с автомагистрална мрежа, там където сме създали пътища, незабавно идва бизнесът и друга рационализация ”, акцентира инж. Атанасов. Той даде образец с това, че след прокарването на автомагистрала „ Марица ” сред Димитровград и Хасково, сега се строи цех за 5 000 служащи, което ще подкрепи и казуса с безработицата.
Петте разновидността, които оферират от Агенция „ Пътна инфраструктура “ за построяването на ЛОТ 3.2 на автомагистрала „ Струма “ през дефилето, бяха показани от проектанта инж. Йордан Прашанов.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР