Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под

...
Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под
Коментари Харесай

Царевец и търновските музеи са най-посещаваните сред историческите в страната

Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей - Велико Търново имат най-вече гости за миналата година измежду огромните градове със значими обекти на историческото завещание, демонстрират данни, предоставени от музеите на " Дневник ". Класацията обгръща районните исторически музеи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Търново, а за Пловдив - и къщите-музеи в Стария град, ръководени от института " Старинен Пловдив ". От Регионалния исторически музей в Шумен, който стопанисва резерватите Плиска и Мадара, не дадоха отговор на запитването на " Дневник ".

Класацията не включва огромните националните институции, основани в София. Но с близо 441 визити търновските експозиции са

по-популярни даже от тези на Националния исторически музей.

РИМ-Велико Търново ръководи 26 обекта, измежду които крепостите Царевец и Трапезица и редица църкви и къщи-музеи в града и с. Арбанаси. Сред тях по известност води Царевец с впечатляващите 234 хиляди гости, следван от църквата " Рождество Христово " в Арбанаси, новоизграденият мултимедиен посетителски център в Търново и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Седем от обектите не са били отворени за публиката през миналата година, а минимум известен - с под 500 туристи - е античният римски град Никополис пъкъл Иструм на север от града. Той бе един от обектите, развити по оперативната стратегия " Регионално развиване " и се сочеше като позитивен образец за реституция. Отворен е е обаче само през пролетно-летния сезон. Хълмът Трапезица, който също бе отворен за визити неотдавна, е привлякъл 8 хиляди души.

Посещенията в РИМ-Търново са се повишили с към 6% по отношение на 2016 година, като най-значителен е растежът на на задграничните туристи - 26%. Обектите през 2016 година са били посетени от 180 хиляди чужденци, сочи статистиката на музея.

Бъдещата столица на културата Пловдив

следва Търново по известност, която се дължи главно на музеите в остарелия град и римското завещание на града. Античният спектакъл, римският стадион, дребната базилика, Балабанова къща, Хиндилиянова къща, експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров, Къщите на Недкович и Клианти, както и Старинна аптека " Хипократ " са имали тъкмо 270 001 посетители през 2017 година, демонстрират данни на туристическия информативен център и общински културен институт " Старинен Пловдив ", който ги ръководи.

От тях 113 293 са били чужденци, където още веднъж има сериозен растеж по отношение на 2016 година - близо 60%. Регионалният исторически музей в Пловдив е бил посетен от 28 хиляди души, множеството българи. Ако към музеите на културно-историческа тема в града се причисли и етнографският, общо посетилите трите института през годината стават 370 хиляди души. Ръстът по отношение на 2016 година е 22% за всички музеи и галерии в Пловдив.

Във Варна близо половината от посетителите са чужденци

137 хиляди души са минали през обектите на археологическия музей в града: 27 хиляди в централната експозиция, 87 хиляди на скалния Аладжа манастир и близо 22 хиляди на Римските терми. Любопитното е, че доста огромна част от посетителите са чужденци - над 62 хиляди души. Следващ по гости е Регионалният исторически музей в София , чиито два филиала - Музей за история на София и подземното равнище на базиликата " Света София ", са записали надлежно 60 и 33 хиляди визити.

 Миналата година Пловдив откри реставрираната къща
© Под тепето

Миналата година Пловдив откри реставрираната къща " Клианти ", а от следващата година в активите на града ще е и Епископската базилика

Екомузеят с аквариум в Русе, открит през 2014 година е най-популярният на територията на града за миналата година. Експозицията споделя за живота по поречието на Дунав и през залите му, където има и аквариум с риби, са минали 18 хиляди души - с 4 хиляди повече от визитите във включените в ЮНЕСКО Ивановски скални църкви, също под шапката на Регионален исторически музей - Русе. Екомузеят е желан от учениците - над 7 хиляди, до момента в който църквите са известни най-вече измежду интернационалните посетители, пишат от музея. Следващи по интерес са средновековният град Червен, историческата експозиция, Пантеонът на възрожденците, музеят на градското ежедневие (Къщата на Калиопа) и Римска цитадела " Сексагинта Приста ". Сред туристите в целокупност има 8% спад, което съгласно музея съставлява връщане към естествените равнища след интереса към новите експозиции през последните години.

Обратно на морето, в Бургас 22 хиляди визити са имали eтнографския, археологическия и историческия музей на града, обединени в Регионален исторически музей - Бургас. 6000 от тях са за изложбата " Живи тропически пеперуди ", която се организира за четвърта година. За три месеца през миналата година музеят беше затворен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР