Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Международния олимпийски

...
Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Международния олимпийски
Коментари Харесай

Неучастие на Русия в Пьончан ще е удар по олимпийското движение, твърди Кремъл

Кремъл се надява на възстановяване на връзките с Международния олимпийски комитет (МОК) преди игрите в Пьончан през февруари. Според Русия вероятно неявяване на страната от зимните олимпийски игри ще бъде сериозен удар за олимпийското придвижване.

В последните няколко месеца редица спортни федерации и някои спортисти приканиха Русия да бъде изхвърлена от игрите поради продължаващите разкрития за уличаване в потребление на допинг. Броят на хванатите спортисти след Сочи 2014 се усилва.

Това се наложи след разкритията на някогашния началник на антидопинговата организация на Русия Григорий Родченков. Той направи самопризнания за системата на страната за потребление на допинг от елитни спортисти, подпомагана от страната. След това всички участници на игрите в Сочи бяха тествани още веднъж.

Решение за присъединяване на Русия в Пьончан към момента няма, казусът ще бъде разискван на постоянното съвещание на Изпълнителния комитет, което е сред 5 и 7 декември. На игрите в Сочи страната завоюва 12 златни, 10 сребърни и девет бронзови медала.

" Надяваме се, че разговорът с МОК ще продължи и проблемите ще бъдат позволени. Не бихме желали да приказваме за най-лошия сюжет, обвързван с неучастието на нашите спортисти на игрите. Това би било сериозен удар за цялото олимпийско придвижване ", сподели представителят на Kремъл Дмитрий Песков.

Последните двама съветски спортисти, които бяха уличени и осъдени са ски бегачите Александър Легков и Евгений Белов. Те са с доживотни наказания, без значение че към момента не е оповестено кои антидопингови правила са нарушили.

Освен съветските спортисти, антидопинговата организация на страната е със спрени права след самостоятелния отчет на комисията " Макларън ". Песков отхвърли сходни обвинявания към Русия.

" Има набор от проблематични въпроси, във връзка с потребление на неразрешени субстанции, които покачват успеваемостта, само че те нямат нищо общо с допинг, финансиран от страната. Категорично отхвърляме това ", добави представителят на Кремъл.

Въпреки всички обвинявания в последните години Русия не е признала публично ролята си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (145)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР