Кремъл публикува пълния текст на съвместното изявление на президентите на

...
Кремъл публикува пълния текст на съвместното изявление на президентите на
Коментари Харесай

Кремъл обяви края на войната в Карабах, а Пашинян - защо Армения се предаде

Кремъл разгласява цялостния текст на взаимното изказване на президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев, както и на арменския министър председател Никол Пашинян във връзка със обстановката в Нагорни Карабах.

Пресслужбата на Кремъл разясни във вторник, 10 ноември, че документът на съветски език е на съветския президент.

Както Dir.bg към този момент писа в ранните часове на днешния ден Владимир Путин, Никол Пашинян и Илхам Алиев подписаха съглашение за цялостно преустановяване на огъня и на всички военни дейности в зоната на нагорнокарабахския спор от 01.00 часа през днешния ден локално време (23:00 ч. българско време на 9 ноември).

Двете враждуващи страни - Република Азербайджан и Република Армения, ще останат на актуалните си позиции, а в региона ще бъдат дислоцирани съветски мироопазващи сили.

Наблюдателите разясняват, че със съглашението Армения на процедура признава провалянето си в боевете и загубата на част от Нагорни Карабах.

Настаняване на съветски миротворци

Съвместното изказване планува разполагането единствено на съветски миротворци , заяви ТАСС. Тази нощ Илхам Алиев сподели, че Турция ще се включи в миротворческия развой, само че не посочи по какъв начин. Наблюдателите поясниха думите му като вероятно присъединяване на турски военни умиротворители.

В изказването на Кремъл се показва, че съветските миротворци са ситуирани в района за интервал от пет години с автоматизирано възобновяване за нови петгодишни интервали, в случай че е належащо.

" По линията на контакт в Нагорни Карабах и по Лачинския коридор* е ситуиран миротворчески контингент на Руската федерация от 1960 военнослужещи с леко стрелково оръжие, 90 бронетранспортьори, 380 единици автомобилна и специфична техника ", се споделя в изказване на водачите. " Продължителността на престоя на миротворческия контингент на Руската федерация е пет години с автоматизирано удължение за последващи петгодишни интервали, в случай че никоя от страните не заявява шест месеца преди приключването на интервала желание да приключи използването на тази наредба ", се споделя в документа.

Вътрешно разселените лица и бежанците се завръщат на територията на Нагорни Карабах и близките региони под контрола на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците.

Извършва се размяната на военнопленници, други арестувани лица и тела на мъртвите.

Всички стопански и транспортни връзки в района са разблокирани. Контролът върху транспортните връзки се реализира със съдействието на управляващите на Руската гранична работа.

Как Пашинян изясни отдръпването от борбата

Премиерът на Армения Никол Пашинян съобщи през днешния ден, че е подписал съглашението за цялостно преустановяване на военните дейности в Нагорни Карабах по рекомендация на командването на арменските въоръжени сили, съобщи Ройтерс.

 Премиерът на Армения Никол Пашинян направи изказване във Facebook за съглашението за Карабах
Премиерът на Армения Никол Пашинян направи изказване във Facebook за съглашението за Карабах
Снимка: AP/БТА

" Вие си представяте обстановката, когато в действителност армията упорства за вземането на такова решение ", сподели той в директно лъчение от профила си във Facebook. По думите му Армения има проблеми с мобилизацията на резервисти за продължение на войната.

" Практиката сподели, че цивилните за жалост не са задоволително подготвени, с цел да вземат участие пълноценно в бойните дейности. Те бързо губят боеспособността си, което основава проблеми ", разясни Пашинян. Той сподели, че боевете в Нагорни Карбах още не са прекъснати на всички места и изрази вяра, че това ще стане.

Малко по-късно арменското министерство на защитата заяви, че всички военни дейности са прекъснати и в Нагорни Карабах е умерено.

 10 ноември. Полицейски кордон пред постройката на държавното управление в Ереван, която ден по-рано беше завладяна от протестиращи
10 ноември. Полицейски кордон пред постройката на държавното управление в Ереван, която ден по-рано беше завладяна от протестиращи
Снимка: AP/БТА

В ранните часове на днешния ден бе обявено, че президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Никол Пашинян са подписали съглашение за помирение. Путин сподели, че двете враждуващи ще останат на актуалните си позиции, а в региона ще бъдат дислоцирани съветски мироопазващи сили, съобщи ТАСС.

Арменският президент научил за съглашението от медиите

Тристранното съглашение за преустановяване на огъня провокира вълна от неодобрение в Армения. Полицията в Ереван си върна тази заран контрола върху постройките на държавното управление и Народното събрание, където пред нощта нахлуха стотици протестиращи.

За през днешния ден са се готвят нови митинги против съглашението.

Президентът на Армения Армен Саркисян заяви през днешния ден, че стартира съвещания за разискване на ситуацията. Той твърди, че е научил от медиите за подписването на съглашението за споразумяване на спора и за изискванията за преустановяване на войната.

" С мен като президент на Република Армения, за жалост, не е имало никакви съвещания или разисквания по този документ, аз не съм взел участие в никакви договаряния ", акцентира президентът.

*Лачинският кулоар е планински проход в рамките на Азербайджан, който съставлява най-краткия маршрут сред Армения и Нагорно-Карабахската република.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР