Кремъл обяви, че не разглежда вариант с въвеждане на смъртното

...
Кремъл обяви, че не разглежда вариант с въвеждане на смъртното
Коментари Харесай

Песков: Не се обсъжда въвеждането на смъртно наказание заради заподозрените за атентата в Москва

Кремъл разгласи, че не преглежда вид с въвеждане на смъртното наказване за четиримата обвинени в директно осъществяване на нападението в концертната зала " Крокус сити хол " в град Красногорск в Подмосковието на 22 март вечерта, причинило гибелта на минимум 137 души, предаде Ройтерс, като се базира на изказване на прессекратаря на съветския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Агенцията посочи, че съгласно постъпилите за момента информации ранените при терористичния акт по време на концерт на съветската група " Пикник " са 182. Джихадистката групировка  " Ислямска страна " пое отговорност за нападението. 

" Към сегашния миг ние не взимаме присъединяване в сходна полемика ", съобщи Песков по въпроса за смъртното наказване.

ТАСС напомня, че избрани политици са излезли с предложение Русия да вкара смъртното наказване. Председателят на парламентарната група на ръководещата партия " Единна Русия " в Държавната дума (долната камара на съветския парламент) Владимир Василиев съобщи пред представители на медиите, че тематиката за въвеждането на смъртното наказване за тероризъм в Руската федерация ще бъде задълбочено и съдържателно проучена, с цел да се вземе в последна сметка решение по този въпрос, което да дава отговор на упованията на обществото.

Председателят на парламентарната комисия по интернационалните въпроси към Държавната дума и водач на Либералдемократическата партия Леонид Слуцки написа в своя канал в приложението " Телеграм " след нападението в петък вечер, че в такива случаи може и би трябвало да се направи изключение от мораториума върху използването на смъртното наказване в Русия. 

Песков не разяснява и телесните повреди, които хипотетично са били нанесени при задържането на обвинените в осъществяването на терористичното нахлуване. Той не взе отношение и по въпроса дали Кремъл е бил предизвестен от Съединени американски щати за приготовление на терористичен акт в Москва. " Разузнавателни данни не се разгласяват ", сподели представителят. " Те в никакъв случай не се дават непосредствено на Кремъл. Предават се по каналите на специфичните служби - от една спецслужба на друга. Това се отнася за категорията на по този начин наречената " поверителна информация ", която, несъмнено, не се разгласява ", добави Песков.

Прессекретарят на Путин означи, че президентът продължава да получава отчети от съответните служби по всички линии, свързани с нападението в " Крокус сити хол ". На 23 март, в деня след нападението, президентът е получил отчети от шефа на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) Александър Бортников, министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев, ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин и началника на Националната армия на Русия (Росгвардия) Виктор Золотов.

ТАСС напомня, че са били арестувани 11 души, забъркани в терористичната офанзива, в това число и четирима директни причинители, които съгласно информация на организацията са се пробвали да избягат към границата с Украйна. Путин сподели в телевизионно послание, че по предварителни данни украинската страна е подготвяла „ кулоар “ за причинителите на терористичната офанзива за прекосяване през границата.

Кремъл не разяснява през днешния ден съпричастността на " Ислямска страна " към нападението в Красногорск.

" Вие задавате въпрос, обвързван с хода на разследване. Ние нямаме право по никакъв метод да разясняваме това. Призоваваме ви да се насочите към информацията, която се подава от правоохранителните органи ", съобщи представителят на Кремъл, представен от ТАСС.

Ройтерс уточни, че съгласно Песков " е несвоевременно " да се разяснява следствието на нещастието в " Крокус сити хол ". Освен той оспори изказванията на Съединени американски щати, че на " Ислямска страна " принадлежи организацията на терористичния акт. Прессекретарят на Путин е обвинил Вашингтон в " покриване на Украйна ", отбелязва Ройтерс. Агенцията показва, че четиримата обвинени директни причинители, единият от които таджик, остават в предварителния арест по обвинявания в тероризъм.

Ройтерс напомня, че Украйна отрече да има каквато и да е роля в нападението.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР