Крайречна ивица гора, растяща покрай брега на река Мътивир, недалеч

...
Крайречна ивица гора, растяща покрай брега на река Мътивир, недалеч
Коментари Харесай

Крайречна гора край Ихтиман е подложена на сеч, сигнализира WWF

Крайречна линия гора, растяща около брега на река Мътивир, близо до град Ихтиман, е подложена на сеч, откри инспекция на екипа на природозащитната организация WWF.

Екипът на WWF подаде сигнал до Регионална инспекция за опазване на околната среда - София и до Басейнова дирекция - Пловдив, с цел да проверяват случая.

Специалистите се натъкнаха на няколкостотин метра изсечена линия растителност по течението на реката, като прочистването ѝ с тежка техника продължава и сега. Експертите на WWF предизвестяват, че премахването на крайречната растителност крие съществени опасности за локалните хора и биоразнообразието. " Повечето регулации в Европа и Северна Америка не разрешават изсичането на гори директно до водните течения. Причината е, че това нарушава целостта на екосистемата и води до редица закани както за хората, по този начин и за животните. Случващото се край река Мътивир е неприемливо. То не просто не взема решение казуса с наводненията, а даже основава предпоставки за по-тежки наводнения и по-сериозни вреди ", разяснява Костадин Вълчев, старши специалист на стратегия " Гори " във WWF.

Гъсто преплетените коренища на крайречните гори укрепват крайбрежията на реките и стопират ерозията, с което понижават риска от наводнения надолу по течението. По време на проливни дъждове гората забавя времето, за което дъждът доближава до реката, поемайки доста количество вода, стичаща се по листата, шумата и коренищата. Освен това коренищата са в положение да уловят по-голямата част от биогенните замърсители, попадащи в подпочвените води от обработваемите земи към реката. Крайречните гори също по този начин обезпечават дом и храна на стотици типове животни, допринасяйки за решаването на казуса с намаляването на биоразнообразието. По тези аргументи възобновяване на крайречни гори по крайбрежията на Дунав и Марица години наред е главен приоритет в работата на WWF. Световната процедура демонстрира, че тези проблеми се вземат решение точно с запазване на крайречната растителност и даже с нейното възобновяване когато е повредена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР