Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) заяви, че за първи път

...
Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) заяви, че за първи път
Коментари Харесай

"Алтернатива за Германия" възнамерява за пръв път да номинира кандидат за канцлер

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " (AfD) съобщи, че за първи път има намерение да номинира претендент за канцлер за изборите през 2025 година, съобщи " Ройтерс ", отбелязвайки, че партията се издига в социологическите изследвания.

Основана преди десетилетие, AfD се изкачи до второ място в изследванията на публичното мнение на фона на опасенията на гласоподавателите за рецесията, миграцията и прехода към въглеродно неутрална стопанска система, показват политически анализатори.

Партията се облагодетелства и от недоверието на гласоподавателите в тромавата трипартийна коалиция на канцлера Олаф Шолц, която прекара огромна част от последните няколко месеца в обществена борба по какъв начин да се оправи с тези рецесии.
Подкрепата за AfD се движи към рекордните 19-20%, зад опозиционните консерватори с 27-28%, само че преди или наедно със социалдемократите на Шолц и много по-напред от двата младши колегата в неговата коалиция.

Попитан от телевизия ntv дали AfD ще уточни претендент за канцлер, съпредседателят на партията Алис Вайдел сподели, че " несъмнено, ние бихме номинирали (такъв) и без тези социологически данни ", заобикаляйки въпроса дали тя ще се включи.

Вероятността претендент на AfD да стане канцлер на Германия сега е доста ниска, като се има поради, че партията би трябвало да може да сформира държавно управление и към този момент всички други партии изключват опцията да работят с нея.

И въпреки всичко, жестът да номинира претендент е знак за упоритостта на най-успешната крайнодясна партия в Германия след нацистите, която от ден на ден раздрусва политическия пейзаж на най-населената страна в Европа и най-голямата стопанска система на континента.

Притеснението на управляващите за обстановката беше очебийно във вторник, когато ръководителят на организацията за вътрешно разузнаване Томас Халденванг предизвести хората, че крайнодесният екстремизъм съставлява най-голямата опасност за немската народна власт и гласоподавателите би трябвало да имат това поради, преди да гласоподават за AfD.

Халденванг добави, че част от членовете на AfD са разпространявали ненавист против малцинствата, както и антисемитски настроения и проруски разкази.

AfD не отговори на искане за коментар на изказването му. Партията, която е под наблюдението на организацията за вътрешно разузнаване, отхвърля обвиняванията в екстремизъм.
Дори в случай че AfD не успее да пристигна на власт, политически анализатори настояват, че тя към този момент принуждава други партии по-често да влизат в тромави обединения, като изяжда тяхната социална поддръжка.
Това важи изключително за някогашната комунистическа източна Германия, която остава по-бедна от останалата част на страната и където доверието в демократичните институции е по-слабо.

Към момента AfD вота в три източногермански провинции, които ще проведат избори през идната година.

Партията се облагодетелства по-специално от яростните борби в обединението на Шолц, най-скорошната от които беше за нов закон за на нефт и газ, който съгласно критиците ще натовари ненужно финансите на семействата.

" Колкото по-силни са спешните настроения, толкоз по-голям е триумфът на AfD ", сподели Ханс Форлендер, шеф на център за политически проучвания в Дрезден. " А когато имате и население, което към този момент не има вяра на държавното управление, това е лесна работа за единствената в действителност огромна опозиционна група, която спори по популистки метод. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР