Крайно неефективни са приетите вчера мерки за чистота на въздуха

...
Крайно неефективни са приетите вчера мерки за чистота на въздуха
Коментари Харесай

Николай Николов: Крайно неефективни са приетите вчера мерки за чистота на въздуха в София

Крайно неефективни са признатите през вчерашния ден ограничения за непорочност на въздуха в София. Това съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия и член на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Николай Николов.
" Докладът не е с превантивна цел. Това са оперативни ограничения, които ще подхващат при съществуване на проблем с чистотата на въздуха, разяснява Николай Николов. - По време на съвещанията на Комисията предложих всеки от 24-те региона на София да има самостоятелен проект за справяне със замърсяването на въздуха, заместник-кметът Йоана Христова го отхвърли. Поисках нарастване на станциите. В момента те са единствено 5 на територията на целия град. При това не са сложени тук-там, където има явен проблем със нечист въздух. Дори станцията от " Орлов мост " беше преместена в " Младост ". На данните от съществуващите 5 станции аз нямам доверие. Те посочваха, че въздухът в София е чист в дните, в които с просто око се виждаше, че има смог и всички дишаме отрова. Моето предложение беше да има най-малко по една станция за премерване във всеки от регионите в града ни, а в огромните по територия и население като " Младост ", " Люлин ", " Панчарево " и " Нови Искър " да са и по повече. И това предложение беше отхвърлено ".

Според Николай Николов схемата за използване на другите ограничения против нечистия въздух е неуместна. " По всичко проличава, че ще се лимитират единствено до формалното приканване посредством медиите жителите на София да не употребяват колите си и да се топлят на ток, вместо на твърдо гориво, разяснява още той. - Ако въобще в миналото се стигне до идващите ограничения - гратис паркиране в буферни зони, местни платна или десни ленти на булевардите и паркинги на метрото, с цел да бъде употребен градският превоз в центъра, би трябвало още на този стадий да бъде включен и " зеленият билет ". Така ще има спомагателен тласък жителите да слязат от колите си. А не това да е идната мярка след още 48 часа. Ако пресметнем, в София замърсяване на въздуха би трябвало да има в продължение на 6 дни, с цел да стартират да ползват ограничения. Ако обаче след вторите 48 часа завали сняг или се появи вятър и разсее мръсотията, действително никакви ограничения няма да бъдат взети. Освен призоваването на жителите, което ще прави кметът. Това не са никакви ограничения! Несериозно е! А за контрола за осъществяване на тези ограничения - да не приказваме. Изобщо не е ясно по какъв начин ще бъде следено всичко това! ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР