Защо ECOWAS се колебае относно военната намеса в Нигер

...
Крайният срок на западноафриканските блокове за военна намеса в Нигер
Коментари Харесай

Крайният срок на западноафриканските блокове за военна намеса в Нигер изтече в неделя и докато ECOWAS сигнализира, че ще търси дипломатически решения, военните действия остават на масата. Освен потенциалната катастрофална загуба на живот, има практически, политически, стратегически и правни причини, поради които една интервенция е потенциално неосъществима за изпълнение.

След като беше единодушно избран за председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) през юли, нигерийският президент Бола Тинубу обяви, че организацията трябва да насърчава демокрацията в регион, засегнат от преврати през последното десетилетие. „Не трябва да бъдем беззъби булдози“, каза Тинубу, „Трябва да стоим твърдо на демокрацията… Демокрацията е много трудна за управление, но е най-добрата форма на управление.“

След по-малко от месец на върха на ECOWAS, Tinubu е изправен пред първото си голямо изпитание. След преврата в Нигер на 26 юли ECOWAS даде ултиматум на хунтата извършител да освободи президента Мохамед Базум и да възстанови реда или да се изправи пред пълна военна намеса.

С изтичането на крайния срок в неделя вечерта хунтата препотвърди своя и затвори договора на Нигер въздушно пространство – което показва, че те приемат сериозно заплахите на своите съседи.

Кот д’Ивоар и Сенегал одобриха водения от Нигерия план за намеса в Нигер, но политическата подкрепа сред членовете на ECOWAS далеч не е еднаква. Бенин например каза, че няма да изпрати войски.

Кот д’Ивоар и Сенегал одобриха плана на Нигерия за военна намеса в Нигер, но политическата подкрепа сред членовете на ECOWAS не е универсална. Бенин например каза, че няма да изпрати войски.

По-проблематично казва Езенва Олумба, специалист по западноафриканския подрегион в Royal Holloway University в Обединеното кралство, че правителствата в Буркина Фасо, Мали, Гвинея са активно подкопавайки плановете на ECOWAS.

Тези военни правителства – които самите дойдоха на власт чрез преврати и са отстранени от ECOWAS – казаха, че смятат всяка намеса от страна на ECOWAS за „обявяване на война“ и сигнализираха, че ще подкрепят Нигер.

„Погрешни изчисления от Tinubu“

Олумба казва, че всичко това е било голяма погрешна изчисления от Tinubu. „[Тинубу] побърза да даде ултиматум на военните лидери в Нигер, без дори да говори с Мали, Гвинея и Буркина Фасо … той не знаеше, че те ще подкрепят Нигер“, казва Олумба, „По същество Нигерия ще бъде във война с Мали , Буркина Фасо, Нигер и Гвинея.”

Това и други съображения подтикнаха регионалните играчи извън ECOWAS Алжир и Чад да осъдят категорично идеята на Нигерия, заявявайки, че всяко военно действие рискува да ескалира в по-широк регионален конфликт. Президентът на Алжир Абделмаджид Теббун каза пред държавната телевизия, че това би било "пряка заплаха" за страната му, която споделя 1000-километрова граница с Нигер.

Дори в рамките на Нигерия, военната сила на ECOWAS и движещата сила зад евентуална намеса в Нигер, има са несъгласни гласове. В петък вечерта най-голямата опозиционна коалиция се противопостави на това, което според тях е „не само безсмислено, но и безотговорно“ военно действие.

„От няколко дни политиците призовават ECOWAS да даде приоритет на преговорите. Въпреки мнозинството, президентът Тинубу знае, че ще има много работа, за да получи одобрението на Сената за ангажиране на нигерийски войници“, съобщи Моис Гомис, кореспондент на FRANCE 24 в Абуджа.

Политиците в северната част на Нигерия привлякоха вниманието към военните продължаващ конфликт с ескалиращо джихадистко насилие в региона, което поставя под съмнение дали страната може да си позволи да се справи с Нигер военно.

Въпреки че ако този проблем преследва Нигерия, той е много по-голям проблем за съюзниците на Нигер Мали и Буркина Фасо, Доминик Тринкуанд, заяви бившият ръководител на военната мисия на Франция към ООН. „Мали и Буркина Фасо имат много общо с джихадистите в собствените си страни, те няма да имат достатъчно сили, които да пожертват за конфликт в Нигер … военното предимство е на ECOWAS“, каза Тринкуанд пред FRANCE 24

Ако Tinubu успее да събере необходимата политическа воля за намеса в Нигер, Русия – която одобри преврата – и нейното право на вето в Съвета за сигурност на ООН оставят малка надежда западноафриканските страни да получат законов мандат да следват нейната политика. нов прецедент, тъй като не беше случаят през 2017 г., когато ECOWAS влезе в Гамбия, за да улесни мирното предаване на властта. 

ECOWAS обяви в понеделник, че ще се събере отново в четвъртък, за да начертае следващите си стъпки. За момента лидерът на блока Нигерия изглежда блокирани в невоенно решение.

„Основната цел е да се надяваме, че санкциите и другите целеви мерки ще доведат до възстановяване на конституционното правило на военните и следователно няма нужда от военна намеса“, казва д-р Вайн, директор на африканската програма Chatham House. „Мисля, че не трябва да очакваме военна намеса веднага.“

Въпреки че един заместващ знак е самият Тинубу. След като инвестира много политически капитал в разрешаването на ситуацията и заплашва с намеса, отстъпването сега може да доведе до загуба на доверие, което може да бъде трудно поносимо за новия лидер на Нигерия и ECOWAS.

„Тинубу е човек, който не Не искам да губя лицето си, той е твърд човек. Той е човек, който иска да осъзнае това, което казва... той няма да иска да отстъпи“, казва Езенва Олумба.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР