Краят на ръководството на Тереза Мей ще доведе до още

...
Краят на ръководството на Тереза Мей ще доведе до още
Коментари Харесай

Великобритания след Мей: без сделка, нова сделка, социализъм или няма Брекзит?

Краят на управлението на Тереза Мей ще докара до още по-бурен стадий в излизането на Англия от Европейския съюз, защото всеки нов водач евентуално ще се стреми да реализира по-твърда договорка за бракоразвод, а до месеци може да има избори.

В последна сметка Обединеното кралство или ще напусне с някакъв тип преходна договорка за безпрепятствено излизане, или ще напусне внезапно без договорка, или изобщо няма да напусне. Има възможност за ново отсрочване.

Борис Джонсън - лицето на формалната акция за Брекзит през 2016 година и любимец на букмейкърите за правоприемник на Мей, желае по-твърд бракоразвод от предлагания от Мей. Други водещи претенденти за поста са Саджид Джавид, Майкъл Гоув и Джереми Хънт.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин желае да реализира редица типичен социалистически политики. Той гласоподава срещу участието в Европейски Съюз през 1975 година, насилствено поддържа акцията за оставане в Европейски Съюз през 2016 година и демонстрира хладна поддръжка за нов референдум.

1) Брекзит " без договорка "

Който и да наследи Мей като водач на Консервативната партия, съвсем сигурно ще би трябвало да желае от Брюксел по-твърда договорка за Брекзит, макар че Европейски Съюз неведнъж е казвал, че няма да преработва Договора за овакантяване.

Това значи някакъв тип борба с общността преди плануваната дата за овакантяване на 31 октомври.

За да бъде укрепена позицията на един предстоящ министър-председател, някои министри желаят да бъде засилена подготовката за излизане без договорка.

Това е кошмарният сюжет за голям брой огромни компании; в случай че петата по величина стопанска система в света бъде лишена с един размах от доста външнотърговски връзки, това би разстроило снабдителните вериги в Европа и отвън нея.

Политическите и публичните последствия са неразбираеми, само че в случай че се съди по държанието в предишното, това може да провокира паника на финансовите пазари и рухване на английската лира.

Макар че Народното събрание неведнъж демонстрира своята опозиция против Брекзит без договорка, не е ясно по какъв начин в действителност може да бъде спряно това, в случай че държавното управление е решено да го направи.

" Парламентарната процедура не предлага път, а единственият явен метод за прекъсване на вид " без договорка " - избор на съмнение, може да бъде много опасен ход (за консервативните депутати) ", написа самостоятелният Институт за ръководство.

Американската капиталова банка " Джей Пи Морган " увеличи своята възможност за Брекзит без договорка на 25 %, като сподели, че основава оценката си на догатката, че Борис Джонсън ще стане министър-председател, след което ще има парламентарни избори. В изследователска записка към клиентите, озаглавена " Брекзит: време да се опасяваме, откакто вероятността за вид " без договорка " се усилва ", тя дефинира на 60 % вероятността за отсрочване на датата за развода на Англия.

" Бе Ен Пе Париба " сподели в четвъртък, че сега вижда 40 % възможност за Брекзит без договорка - покачване спрямо 20-те % преди.

2) Избори

Следващите национални избори във Англия не се плануват преди 2022 година, само че има два метода да бъде планувано по-скорошно гласоподаване:

- Две трети от 650-те депутати да гласоподават в поддръжка на това.

- Предложение за съмнение към държавното управление да бъде признато с нормално болшинство от депутатите, а никоя партия да не успее да завоюва доверието в Камарата на общините в период от 14 дни.

Изходът от изборите може да е непредвидим, защото и двете водещи партии губят поддръжка за сметка на по-малки партии като Партията за Брекзит на Найджъл Фараж, Либералните демократи, Шотландската национална партия и Зелените.

Едно консервативно държавно управление на болшинството евентуално би осъществило по-решително разединение от ЕС; лейбъристко държавно управление на болшинството би се пробвало да национализира редица стратегически форми; а може да има и държавно управление на малцинството или съдружно ръководство.

3) Няма Брекзит

Предстоящото отдръпване на Мей ще рестартира във Англия дебатите за това по какъв начин тъкмо да се напусне Европейски Съюз. То обаче също по този начин ще даде време на съперниците на развода да упорстват за нов референдум или даже за анулация на уведомлението за задействане на " член 50 ".

След като Мей години наред споделяше, че е срещу нов референдум, последният й гамбит беше да размаха опцията за второ гласоподаване и договаряне на по-близки търговски връзки.

Един метод е лейбъристите да победят на избори; въпреки че Корбин приказва мъгляво за " потвърждаващ референдум ", неговата партия ясно демонстрира, че желае второ гласоподаване.

Друг метод е посредством парламента; при властови вакуум депутатите могат просто да гласоподават за референдум, макар че предлагането не съумя да събере болшинство на предходни гласувания.

Ако Народното събрание в действителност реши да бъде създаден нов референдум за Европейски Съюз, Англия ще би трябвало да изиска датата за нейното овакантяване да бъде отсрочена от края на октомври, с цел да има задоволително време за акция.

И двата лагера по въпроса за Брекзит се готвят за опцията за нов референдум, само че напълно не е ясно по какъв начин биха дали своят вот британците. Ако има болшинство за оставане в Европейски Съюз, поддръжниците на Брекзит може да изискат трето, решаващо гласоподаване.

4) Нова договорка?

За всеки нов министър-председател, изправен пред оставаща общественост със седем пъти по-голямо население от Англия, би се оказало извънредно мъчно да контракти изцяло нова договорка, изключително откакто на Мей й трябваха повече от две години, с цел да контракти своето съглашение.

Европейски Съюз е подготвен да преработи Политическата декларация за двустранните връзки след Брекзит, само че не и правно обвързващия Договор за овакантяване - частта от съглашението, която съдържа " защитната " уговорка за ирландската граница, подкопала договорката на Мей.

През април френският президент Еманюел Макрон възрази против удължение на Брекзит с една година, като сподели, че това е прекомерно рисковано за институциите на Европейски Съюз, въпреки че немската канцлерка Ангела Меркел неведнъж се пробва да предотврати безредно овакантяване, което сигурно ще навреди на европейската стопанска система. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР