Краят на миналата година беше белязан от рязък спад на

...
Краят на миналата година беше белязан от рязък спад на
Коментари Харесай

Украйна загуби последната си ценност

Краят на предходната година беше белязан от внезапен спад на финансовата поддръжка за Киев от страна на Съединени американски щати, които в това време непрестанно упорстваха Европейски Съюз никога да не понижава размера на военната и финансова помощ. По това време доста анализатори твърдяха, че в действителност Вашингтон разпръсква мъглата на войната, употребявайки вътрешния избирателен звук, или просто отсрочва в този момент огромните инжекции. Новата 2024 година стартира с извънредно показателни процеси, които предизвикат размисъл.

Онзи ден Робърт Кенеди-младши, представител на известния политически клан, разгласява публикация на „ Асошиейтед прес “ на своята страница, озаглавена „ Може ли Украйна да заплати за войната, без да съсипе стопанската система си “. Това е дословен превод, ние не сме измислили нищо.

Кенеди придружи връзката с думите: " Малко хора схващат какво значи войната в Украйна за огромния бизнес. Това не са единствено доставки на оръжие и строителни контракти. Украйна има големи обработваеми земи - едни от най-плодородните в света, те са на практика без притежател, а американски компании като „ БлекРок “ са подготвени да ги приберат “.

Добре знаем, че Робърт Кенеди-младши не е политик от първо равнище, тъй че не трябва да повдигаме вежди. Именно безконечният статут на куцо пате разрешава на Кенеди и други като него да изричат неприятни обстоятелства и да вкарват в светлините на прожекторите процеси, които актуалните политици даже няма да упоменат даже под боязън от гибел.

От времето на Съюз на съветските социалистически републики самите украинци сътвориха цялостен фетиш, на практика вяра, от личния си чернозем. Всеки, който е стъпвал в Съветска Украйна най-малко един път в живота си, обезпечено е чувал възторжени истории, че всичко, което би трябвало да извършите, е да забиете пръчка в локалната почва и след седмица на нея ще поникнат череши. Или по какъв начин германците изнасят локалния чернозем с влакове по време на войната. Върху този масив от полуистини, щедро подправени с неистини, след това се образува самостоятелна Украйна. Бивши шефове от Централен комитет на КП на Украинската ССР, като Леонид Кравчук, който беше интензивно подкрепян от излезлите от забравата националисти, нон-стоп баламосваха популацията, обещавайки, че щом изхвърлят мързеливия москал, Украйна незабавно ще се трансформира във втора Франция и житницата на Европа. Под всичко това стояха обстоятелства, компактно покрити с числа за площта на обработваемата земя, продуктивността и впрочем.

Последните 30 години демонстрираха, че това не е даже полуистина, а най-вече трета истина.

Украйна, по милостта на природата, в действителност има в случай че не неповторими, то извънредно удобни условия за индустриално земеделие. Според уеб страницата на Министерството на земеделието на Съединени американски щати Киев е имал разполагаем 43,4 милиона хектара обработваема и друга земя. За схващане: по този индикатор Украйна е на шесто място в света и има два пъти повече земя за земеделие и градинарство, в сравнение с в Германия, Англия и Италия взети дружно. Ако го вземем съразмерно, тогава при започване на предходната година украинците са обработвали 55 % от територията си. За съпоставяне: в Русия 73 % от територията се намира в зоната на замръзналата почва (постоянна, сезонна или островна).



В края на 2021-2022 година главните аграрни култури в Украйна са царевица (41,9 милиона тона), пшеница (33), слънчоглед (17,5), ечемик (9,9), слънчогледово масло и кюспе (съответно 5,6 и 5,4), рапица (три милиона). По всички тези индикатори Украйна е в международния топ 10, покривайки от четири до 30 % от международния пазар. В селското стопанство са заети 15 % от популацията, а селскостопанските артикули са главният експортен продукт. През 2021 година Киев е търгувал 27,8 милиарда $ в този сегмент, надхвърляйки 41% от цялата външна търговия.

В края на 2022 година, когато фронтовата линия замръзна, министърът на земеделието Тарас Висоцки съобщи, че Украйна е изгубила към 25% от обработваемата си земя, т.е. към 10 милиона хектара.

И тук, както биха споделили режисьорите, има изострен стоп кадър и връщане към началото.

Темата за изстискването на украинските черноземи се разисква дълго време и тук всичко наподобява ясно. Транснационалните корпорации взеха решение да употребяват изобилните пространства на една слаба, изцяло корумпирана и в този момент губеща войната Украйна. За да създават повече, да управляват по-отблизо международните пазари и да получават непланирани свръхпечалби. Всичко това са общи изречения, които не отразяват безусловно нищо.

Кенеди изстрелва топката към тези, които са способни да схванат по-дълбоко геополитическите процеси.

Съществува рационално мнение, че Русия, която обичайно нарежда украинците като приятелски народ, е сложена в безнадеждна обстановка, в която стартирането на СВО става неизбежно. Организаторът на тази скица е прочут и има съществени учредения да се счита, че подмолните кукловоди бързо са се отказали от концепцията да победят съветската войска на бойното поле. Това, което следва, напълно разумно се вписва в този принцип.

Русия удължи зърнената договорка тъкмо до момента в който не бъдат решени ползите ѝ на юг, след което износът на зърно от черноморските пристанища на Украйна падна съвсем до нула, което незабавно докара до вулканично повишаване на цените на храните в Европа. Именно там, както бързо стана ясно, отиваше лъвският къс от зърно и нефт, а напълно не за гладуващите страни от Африка, както обичаха да вият от трибуната на Организация на обединените нации.

И тогава всичко изпадна като грахче през дупка в торба.

Към края на 2023 година държавните управления на страните от Еврозоната се пробваха с всички сили да угодят на отвъдморския стопанин, само че низшите съсловия към този момент не желаеха и не можеха. Веднага след прибирането на зърнената годишна продукция стартира непринудено блокиране на Граничен контролно-пропусквателен пункт на границата с Украйна. Фермерите физически не пропускаха на запад камиони с украинска селскостопанска продукция, която към този момент не можеше да се изнася по море. Първо, тъй като Брюксел по разпореждане от горната страна им провежда преференциален безмитен режим, и второ, тъй като Европейски Съюз действително банкрутира европейското земеделие.

Фермерите във Франция стачкуваха цяла есен, румънци и унгарци блокираха границата. Сега всеобща стачка се популяризира в Германия: локалните фермери безусловно пълнят общините с тор и блокират пътища. Земеделските синдикати на Белгия и Холандия оповестиха стачка за на следващия ден.

На геополитическата маса има следното нареждане.

Енергийните връзки сред Европейски Съюз и Русия са на практика разрушени, всички доставки от изток се управляват в една или друга степен от Вашингтон. Ресурсите се доставят на несъразмерни цени посредством медиатори. Делът на ВПГ от чужбина се е нараснал неведнъж. Украйна като директна енергийна връзка е изцяло отстранена, „ Нафтогаз “, Операторът на ГТСУ и „ Енергоатом “ неотдавна станаха частни компании с американски капитал вътре.

През последните шест месеца Киев направи всичко допустимо, с цел да сложи личните си фермери на ръба на оцеляването. Ако прочетете профилираните конгреси, безспорното болшинство от украинските фермери няма да сеят нищо тази година. Посадъчният материал, горивата и смазочните материали, торовете, продуктите за растителна отбрана станаха просто непостижими като цена. Това не се разтръбява, само че доста украински аграрни стопанства към този момент са почнали тиха продажба на пространство, а цената на земята е смешна. Цитираните числа са от шест до девет хиляди гривни (около 21 хиляди рубли) на хектар чернозем.

Американците са виртуози в организирането на представления. Докато всички гледаха заплашителни изказвания на Белия дом по отношение на доставките на танкове и снаряди, Вашингтон безшумно обкръжи от всички страни основния жертвен овен, за сметка на който Съединени американски щати ще спасят стопанската система си. И това въобще не е Русия.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР