Край бреговете на река Рур, която преминава през индустриалното сърце

...
Край бреговете на река Рур, която преминава през индустриалното сърце
Коментари Харесай

Германската индустриална династия, която продава активи, за да оцелее

Край крайбрежията на река Рур, която минава през индустриалното сърце на Германия, лежи просторен украсителен парк с безупречно поддържани градини и екзотични дървета. В средата се извисява неокласическо имение с меднозелен покрив и гръцки стълбове: Вила Хюгел, някогашният дом на стоманения магнат Алфред Круп, споделя Bloomberg.

Вила е неправилно название - мястото е по-скоро дворец, в сравнение с просто резиденция. Библиотеките са покрити с дървени ламперии, комплицирани фламандски гоблени и блестящи полилеи, падащи от тавана. Имението демонстрира ясно голямото благосъстояние и статут на Круп като първенец на немската индустриална гражданска война през XIX век. Ако долината на Рур беше машинното поделение на стопанската система, Вила Хюгел беше нейният команден мост.
 Снимка 453027
Източник:

Днес тя е пантеон на една отминала ера. Историческото име Круп се вля с това на династията Тисън, които се сляха през 1999 година, с цел да основат Thyssenkrupp. Ползата от това обаче остана съвсем невидима.

Някога наедно с колоси като Siemens и Daimler, през днешния ден Thyssenkrupp постепенно потъва поради закъсалата немска стопанска система и неприятно ръководство, което накара компанията да продава цели подразделения, с цел да запълва дупките в бюджета си.

Отделните подразделения може да останат живи още години, само че камбаната към този момент удари за конгломерата, с помощта на чиято стомана бе построена постройката Крайслер, която даваше мощ на нацистката военна машина и която построи машините, които задвижиха бързия китайски напредък в края на XX век.

Залязването на империята е терзание даже и за политиците, които виждат в нея прокоба за немската стопанска система, която към този момент се държеше на добре платени сини якички.

Растящата рецесия изненадващо накара и вложителите, и служащите да гледат в една и съща посока: компанията има потребност от средства, с цел да заплаща пенсии и да остане на повърхността. Фондацията, която ръководи Вила Хюгел и е огромен акционер, разчита на дивиденти, с цел да покрива разноските си.

Мениджърите в Есен сега водят диалози с подобаващи компании за най-ценното поделение на Thyssenkrupp: бизнеса с асансьори на стойност €15 милиарда. Дружеството обмисля и продажбата на интервенциите си в региона на автомобилните елементи, където облагите падат поради проблемите в бранша.
 Снимка 453028
Източник:

Подразделението за стомана също е на тезгяха.

" Това е продължение на наклонността, която стартира след Втората международна война ", счита Албрехт Ритшл, професор по икономическа история в London School of Economics. " Германската тежка промишленост в никакъв случай не е била изцяло жизнеспособна в международните пазарни условия ".

Заедно с дълга, порастват и проблемите в имиджа на тогавашния колос. Компанията изпадна от показателя на сините чипове DAX през септември. Изходът бе емблематичен, тъй като демонстрира по какъв начин индустриалното бъдеще на най-голямата европейска стопанска система лежи на плещите на високотехнологични играчи със сериозен марж, а не на стоманопроизводители.

Кризата в компанията я сложи на прицел и от активисти-инвеститори. Шведската Cevian Capital AB е вторият максимален акционер след фондацията.

Конкуренция от Китай

Проблемите на Thyssenkrupp сочат към по-голям разлом, преминаващ през Германия в здрача на дългогодишното ръководство на Ангела Меркел. В кратковременен проект износно насоченият модел се изправя пред закани от нерешената комерсиална война на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Освен това азиатските компании в бранша са все по-конкурентоспособни.

Планът на Пекин Made in China 2025 оказа помощ на китайските компании да станат най-яростния съперник на немските производители. Така да вземем за пример маржа на Thyssenkrupp при автомобилните елементи непрекъснато понижава през последните години поради азиатските съперници.

" Европа ще има проблем да остане в играта против амбициозната китайска страна, която ще продължи да оказва помощ на фирмите в основни индустриални браншове, с цел да направи Китай развита стопанска система ", счита Филипе Ле Кор, специалист от икономическите връзки сред Европа и Китай в Carnegie Endowment for International Peace.

А на Стария континент душата и сърцето на Thyssenkrupp - производството на стомана - е в екзистенциална рецесия. Докато цените на въглеродните квоти в Европа порастват, вносът от чужбина продължава да понижава цените.
 Снимка 325266
Източник:

Лоши решения

Но въпреки всичко голям брой от раните на Thyssenkrupp са дело на самата компания. Решението от 2005 за завземане на американския пазар към момента преследва мениджърите.

Thyssenkrupp изхарчи над €12 милиарда за произвеждане в Бразилия и Алабама. Последва обаче спад на пазара и по-високи от предстоящите разноски в Бразилия, като в последна сметка това накара компания да спре активност десетилетие по-късно. Крайната загуба бе в размер на над €8 милиарда - една от най-големите провалени вложения в немската корпоративна история.

Комбинацията от слаби бизнес решения и повишаващи се разноски доведоха до годишна загуба през 10 от последните 13 години. Въпреки икономическия взрив в Германия, Thyssenkrupp е изгорила общо €5,1 милиарда от 2007 до през днешния ден.

Към това би трябвало да прибавим и управническия безпорядък и възходящи административни разноски в седалището в Есен. Главният изпълнителен шеф Гуидо Керкхоф бе изпъден, откакто не съумя да разпродаде набелязаните подразделения, а същата орис споходи и предшественика му Хайнрих Хазингер.

И до момента в който Вила Хюгел към момента се къпе в блестящото си минало, ставайки хазаин на лъскави церемонии и типичен концерти, остеритетът стартира да " хапе " централата на компанията. Служителите на тогавашната най-голяма немска компания бяха посъветвани да помислят два пъти, преди да поръчват писалки и бележници с логото ѝ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР