Кръводарителите във Варна са намалели заради пандемията от COVID-19. В

...
Кръводарителите във Варна са намалели заради пандемията от COVID-19. В
Коментари Харесай

Все по-малко кръводарители и дарители на кръвна плазма във Варна

Кръводарителите във Варна са намалели поради пандемията от COVID-19. В момента Районният център по трансфузионна хематология изпитва остра потребност от кръв. Заради покачвания брой болни от ковид се търсят и донори на кръвна плазма.

В кръвния център във Варна са малко доброволните донори. Сега хората дават кръв най-вече за непосредствен, на който следва интервенция. Данните са безапелационни. Миналата година броят на кръводарителите във Варна е намалял с 2 хиляди спрямо миналата 2019-а.

" Има хронично заболели пациенти, които ежемесечно се нуждаят от преливане, и нямаме също по този начин проведени екипи отвън центъра. Най-често отправените претенции към нас са за Нула позитивна и А позитивна и с тези групи имаме минимум запаси ", изясни шефът на Кръвния център доктор Жанина Йорданова.

Дарителите на кръв постоянно се опасяват, че ще се заразят с ковид и по тази причина не посещават центъра. Оттам обявиха, че съблюдават всички ограничения за сигурност и хигиена.

" Беше ме боязън, само че видях, че няма нищо ужасно, дори по-добре хората до го вършат непринудено освен когато се постанова. Няма нищо ужасно, тъй че направете го, в случай че се колебаете ", разяснява Алекс Димитрова.

Заради растежа на инфектираните с COVID-19 в града и района, Кръвният център изпитва потребност и от плазма с антитела от преболедували инфекцията. Тя е животоспасяваща за заболели в тежко положение.

" Пращаме на града и тези в района. Когато сътрудници от Русе, Разград и Бургас се извърнат за помощ, пращаме и там ", добави доктор Йорданова.

За да се извлече кръвна плазма, е належащо да са минали 40 дни, откакто донорът е преболедувал ковид. Тези, които имат антитела след имунизиране, не могат да подаряват кръвна плазма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР