Краткосрочните договори за доставка на газ са сключвани в нарушение

...
Краткосрочните договори за доставка на газ са сключвани в нарушение
Коментари Харесай

Прокуратура, ДАНС и ГДБОП проверяват доставките на газ на кабинета Петков

Краткосрочните контракти за доставка на газ са сключвани в нарушаване на закона. Това стана ясно от коментара на енергийния министър Росен Христов в Народното събрание. Той бе извикан да рапортува за доставките на газ от април доега.

Не са предприемани стъпки за подписване на дълготрайни контракти, по думите му. От началото на годината не са подхванати ограничения за диверсификация на доставките на газ. МЕ е заварило контрактувани доставки за септември и отчасти за октомври. Затова и ведомството се е заело да обезпечи газ, стана ясно от думите на Росен Христов.

Паника, огромни загуби за българската страна, инфлация - това са резултатите от газовата рецесия у нас, е констатацията енергийния министър. Той се похвали с обезпечени отстъпки за доставката на газ. Към днешна дата доставките на газ са обезпечени до края на годината и газова рецесия не се чака, увери Христов. Преговаря се за доставките за 2023. Освен това са овладени и цените на газа.

Жечо Станков от ГЕРБ допусна, че Росен Христов ще сезира способените органи за установените нарушавания в доставките на газ. 187 милиона лв. на месец е вредата, нанесена от договорите на Политическа партия, съгласно него.

Росен Христов пък отговори, че към 200 милиона лв. месечно са щели да са загубите. Успяхме да спестим тези пари на българската стопанска система и българските консуматори, посочи енергийният министър. Цялата документи е предадена на способените органи, стана ясно от думите му. Прокуратурата, ГДБОП и ДАНС ревизират доставките на газ.

Явно тази плоча ще се върти, разяснява Радослав Рибарски от Политическа партия за офанзивите против предходния кабинет за газовите доставки. Министър Христов му изясни, че няма никакви данни или мемоари предходната власт да е преговаряла за слотове, където да се разтовари газ.

На Рамадан Аталай му липсваха в зала Кирил Петков и Асен Василев и изрече страдание, че нямало по какъв начин да бъде поканена в зала Лена Бориславова. Според него това били хората, които най-добре да обяснят за газовите доставки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР