Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 09 май

...
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 09 май
Коментари Харесай

Последни данни на Витанов за пандемията и войната в Украйна

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 09 май 2022 година, показа на стената си във Фейсбук математикът проф. Николай Витанов.

Ето и последната му прогноза за коронавирус и войната в Украйна:

" Както постоянно, първо пандемията, след това войната.
1. Това, което ни чака в идващите дни е придвижване на броя на новите случаи нагоре - надолу. Това придвижване нагоре - надолу се чака да продължи докъм 20-ти май. Знаете, намираме се в зоната на хаоса на броя на новите случаи и упованието за придвижването на броя случаи е точно такова - да бъде безредно. Хаотичните флуктуации на броя нови случаи се чака да са към тренд, който е - надолу.

Да забележим с чисълца, какво е настоящата конюнктура.
2. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 0.98.
Под 1 е, значи обсегът на болестта продължава да се свива. " Втората фондация " е постоянен сюжет и държи крепко фронта. 39 дни след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура. При практическа липса на ограничения. Здравната система е готова и чака офанзивата на модифицирания Омикрон. Цел - да го провалим в опитите му да се популяризира масирано в България като го изтикаме към по-топлия интервал на годината. Виждате, че този проект се осъществя. Калпава работа с модифицирания Омикрон. Развихри се в западна Европа. Тук - не можа. Защо - знаете.

3. Ежедневната инспекция за суперпожар. И през днешния ден няма. Няма суперпожар. Дифузното разпространяване го угасихме.
Това ни е основната отбрана против модrфицирания Омикрон.
Както ви писах, мъчно ще му е да го възпламени още веднъж. Ето, бави се към този момент 39 дни. Но подобен беше и злокобният проект - гасим дифузното разпространяване и модифицираният Омикрон не може да го възпламени. Не може да провокира второстепенен пик и ние си караме умерено лято.

Ето няколко контролни чисълца през днешния ден от показателя на дифузното разпространяване
За страната - 0.14
София-град - 0.20
Пловдив - 0.12
Бургас - 0.12
Варна - 0.07
По южните граници
Благоевград - 0.10
Кърджали - 0.10
Смолян - 0.13
Хасково - 0.13
Ямбол - 0.16

Този показател е друг от базовото репродуктивно число. С
него се следи положението с дифузното разпространяване по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 - има дифузно разпространине. Под 1 - дифузното разпространяване стопира или напълно го няма.
Виждате - ситуацията към този момент е спокойна, стойностите на показателя са безобразно ниски - в пъти под 1.

Дифузното разпространяване го няма, " Втората фондация " държи ситуацията под надзор. Прогнозата, че празниците ще са спокойни, се сбъдна. Лесно се прави прогноза, като си имаш този показател, нали по този начин. Очакванията са стойностите да мръднат малко нагоре в идващите дни, само че да си останат все по този начин ниски.
Зловещият проект за изтласкване на модифицирания Омикрон към по-топлото време и секване на разпространяването му в България продължава да работи без засечка. Малко черен комизъм - като го няма Шерлок Холмс да пречи, проектите на Мориарти постоянно работят.

3. Проверка за препълненост на лечебните заведения. Има ли претъпкани лечебни заведения? Няма. Броят на приетите в болница и на тези в интензивни отделения бавно спада на седмична база.

Нещата са под надзор. Очаква се бавният спад да продължи.

4. Проверка за цялостен локдаун. Има ли цялостен локдаун? Няма. И местни няма. Забравихте какво беше това локдаун.
Забравихте, тъй като както " Хари Селдън ", в този момент и " Втората фондация " стои непоклатимо на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколена.

То стана смешно да ревизирам за цялостен локдаун. Но това е задачата на играта - някои инспекции, които допреди някое време са били много настоящи, да станат смешни.

5. Проверка на смъртността. Смъртността - полекичка спада. Броят на дните, в които умрелите ще са едноцифрено число, ще се усилва. Бройката ще върви надолу към 0.
Но постепенно.

6. Заключение от инспекцията - и през днешния ден, 39 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. " Втората фондация " е постоянна, здравната система
се оправя с проблемите, прогнозата за спокойни празници се удостовери.
Дифузното разпространяване е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го възпламени към този момент 39 дни са несполучливи. Предстоят дни, в които стойностите на показателите ще се движат нагоре - надолу. Място за терзание няма.

7. Картите през днешния ден. Изглеждат сносно. Не знам, дали да ви ги демонстрирам всеки ден, промените са мудни. Защо обаче са мудни? От математическа позиция - бавноизменящите се параметри на системата поробиха бързоизменящите се и ги управляват сега. Имаме класическа демонстрация на главния принцип в синергетиката - правилото на подчиняване на параметрите. Повече за синергетиката може да научите от книгите на Хакен и Пригожин, а по-младите и поназнайващи математика - като дойдете дипломанти и докторанти в моята изследователска група.

И тъй като правилото на поробването на Хакен работи, не се чакат внезапни подскоци на броя болни. Областите около гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост има 1 област в алено. Но и там заболеваемостта спада бавно. Ситуацията е под надзор. " Втората фондация " се оправи с вноса на болест около идващите празници и да се чака до ни води към спокойното лято.

Дотук със спокойствието.

Сега за войната.
1. Гледната точка в тези разбори ви е ясна - тази на Бисмарк.
Това придава на разбора нужната структура, с цел да бъде стабилен.
Знаете какво да гледате - беше ви казано освен тук, само че и от американското разузнаване - гледате дали ще се появи огромния краматорски казан и дребните котлета из него. Имали ги през днешния ден. Май започнаха да се появяват котлетата. Руснаците дса завладяли Попасная и са зачистили Рубежное. Целта е ясна - котле при Лисичанск и Северодонецк. Имат бройка и техника да го затворят. Доста боеве се чакат там.

Вие си знаете - Котелът и котлетата са знак за триумф на руснаците. Липсата им - знак за триумф на украинците.
Големият казан го няма - знаете, там съм ви писал, че отбранителната област и доста огромна и руснаците мъчно ще я обкръжат цялата едновременно. Затова очевидно тактиката им е да вършат дребни котлета. Извод - съветското нахлуване продължава, а котлите почнаха да се появяват. Засега точка за съветската войска. Би могло да се чака, че украинската войска ще опитва да удари котела с контранастъпление откъм Харков. Концентрацията на войски на голо поле обаче ще усили украинските загуби. Който сега са към 50 000 души убити. Съобщава се за женски протести пред украински военни окръжия - дамите не желаят мъжете им да бъдат мобилизирани.

2. Обстановката около Краматорск. Руското нахлуване там не е спряно. Но върви постепенно. Което е и предстоящо.
От главните цели на руснаците - Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче към момента не е завладяно нищо. Знаете какво мисля по въпроса - тежките съветски оръжия компенсират по-голямата бройка на украинската войска. Украинските запасняци сега са пушечно месо - би трябвало да мине месец - два, с цел да влязат в ритъма на войната. Така, че упованията са украинските загуби да продължат да порастват бързо. Руските загуби са най-малко два пъти по-малки. Но руснаците в никакъв случай не са се тормозили от човешките жертви.

3. Техническото изкривяване. Теста го знаете - в случай че украинската войска не е механически пречупена, ще провежда огромно контранастъпление. Ако е - ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.
Никой не оспорва към този момент, че украинската войска се държи с помощта на оръжейните доставки от чужбина. Съвсем при започване на войната, бях един от дребното, които предвидиха дълга война. Двете страни имаха ресурси за към 3 месеца война, украинската - по - малко, съветската - повече. Трите месеца наближават и с цел да продълржи тази война, Украйна би трябвало да затъне в задължения, а Русия - в бедност. Какво се чака да стане - ами тъкмо това - войната да продължи, Украйна да затъне в задължения, а Русия - в бедност. Имайте мислено, че огромна част от помощта за Украйна е под формата на заеми. Които ще би трябвало да се връщат. Западняците постоянно си вършат сметката - те няма да вземат по-малко, в сравнение с са дали.

4. Психическото изкривяване
Няма промени на фронта на душeвността. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата. У нас се чака да се появи осведомителна отмалялост - на народа му се изпълни главата от пропагандата за тази война и бавно се чака да почне да я пренебрегва. Знаете мнението ми - проукраинската пропагандна акция в България не бе извършена както би трябвало. Каквота акцията - такива и резултатите.

5. Нека в този момент да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически разбор.
Войната доближава към етап, в който ще стартира по-голяма потребление на запасняци. Тук ще се появят проблеми, тъй като те нямат подготовката на професионалния боец. Не би трябвало да се изисква прекалено много от елементарния боец и би трябвало да има единодушие на войската. При запасняците е проблем - до момента в който се сплотят, могат да минат месеци, а условията към тях през тези месеци могат да надвишат опциите им. Този проблем сега е доста по-голям при украинците, в сравнение с при руснаците. Затова се и чакат по-големи украински загуби в жива мощ. Но каквото и да става, украинската войска би трябвало да се стреми да поддържа военен дух и да потиска демотивацията. Ако руснаците съумеят да разбият краматорската украинска формация, ситуацията на психическия фронт ще рухне. Това ще докара до мощен спад на сразяващата мощ на украинската войска и не трябва де се позволява.

Украинците имаха и към момента на много места имат преимущество, че са се окопали, т.е., избрали са къде ще е борбата. Руснаците щат не щат, би трябвало да се бият на тези места, което е фактор за безсилие. Въпросът е кой ще наложи волята си. Покрой Лисичанск и Северодонецк руснаците изтласкват украинската войска от укрепените и позиции. Тоест, позоционното преимущество на украинската войска понижава.

Добре, стига за през днешния ден. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната поговорка от него, с цел да се поразмислим:

- Никога не замисляйте нищо срещу Русия, тъй като на вашите замисли тя ще отвърне с непредсказуемата си нелепост.
Искал е да каже, че отговорът на руснаците общо взето не е подобен, какъвто се чака и че наподобява малоумен от западна позиция. То е тъй като руснаците слагат в основата на отговора си огромните си запаси и издържливодстта си на бедност - все неща, които западнякът няма и като по този начин не схваща. Това е казусът на запада - той не схваща добре Русия. И като по този начин не може да се оправя с нея.

И така, следва да забележим какво ще има да става.
Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР