Кралство Норвегия е конституционна монархия, която се намира в Северна

...
Кралство Норвегия е конституционна монархия, която се намира в Северна
Коментари Харесай

10 факта за Норвегия, които може би не знаете

Кралство Норвегия е конституционна монархия, която се намира в Северна Европа. Тя граничи с Финландия, Швеция и Русия, а площта ѝ е 385 991 кв. км. Страната е измежду най-богатите в света и заема водещо място по стандарт на живот, опазване на здравето и дълготрайност на живота.

Официалните езици в Норвегия са букмол и нюношк, а северносаамският език е признат за формален в шест общини. Националният ѝ празник се отбелязва на 17 май. На този ден през 1814 година е призната конституцията на страната. Днес ви представяме 10 обстоятелството за Норвегия, които сигурно ще разсънят любознанието ви.

1. В Норвегия е признато членовете на кралските фамилии да подписват брак единствено с лица, които имат кралско родословие. Харалд V е първият норвежки крал, който се възпротивява на това предписание. Той декларира, че няма да се ожени за никоя друга с изключение на за обичаната си – Соня Харалдсен, която е щерка на търговец на облекла. Със съдействието на държавното управление те съумяват да сключат брак, а Соня Харалдсен става кралица на Норвегия.

2. Норвегия е една от страните, в които се продава най-скъпото гориво. Норвежките жители заплащат по 3.40 лв. на литър. Интересното е, че страната има доста огромни петролни находища, само че вместо да подкрепя автомобилното гориво, тя влага в възстановяване на инфраструктурата и гратис обучение.

 10 обстоятелството за Норвегия, които може и да не знаете

3. Кралският пингвин Нилс Олаф е полковник в Кралската войска и неин амулет. Той живее в зоологическата градина в Единбург.

4. От 1947 година насам норвежката столица – Осло, подарява всяка зима коледна елха на британците , в символ на признателност за поддръжката им през Втората международна война. По традиция коледното дърво се слага на площад Трафалгар в Лондон.

5. През 1973 година Норвегия изпада в петролна рецесия. По време на рецесията държавното управление вкарва уикенди без коли, а норвежкият крал Олаф не изпитва никакви терзания да употребява градския превоз вместо автомобил през уикенда, с цел да стигне до обичания си ски курорт.

6. В Норвегия постоянно оставят бебетата да спят навън даже при минусови температури. Родителите там считат, че за децата спането на чист въздух е доста здравословно.

7. Всички знаем, че сушито е измислено от японците, само че на норвежците изискуем сушито от сьомга. През 1980 година стартира разширение на износа на морски блага и норвежка делегация предлага на японците да употребяват сьомга при изработката на суши. Тази концепция се трансформира в много сполучлива и известна суши вариация.

 10 обстоятелството за Норвегия, които може и да не знаете

8. Норвежките жители са едни от най-щастливите в света. Норвегия заема първо място в Световния отчет за щастието през 2017 година, а през 2018 година е на второ място.

9. В дребния град Лонгиърбиен е неразрешено да се умира. Градът не е погребал никого повече от 80 години, заради невъзможността телата да се разложат в замръзналата земя. Внезапно умрелите и тежко болните се транспортират до различен град.

10. Телевизията в Норвегия е скъпо наслаждение. Всеки, който има тв приемник, е длъжен да заплаща такса от 318 $ за година.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР