Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст. В 70-годишното си

...
Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст. В 70-годишното си
Коментари Харесай

Кралицата рекордьор: Елизабет II и странните постижения в живота ѝ

Кралица Елизабет II умря на 96-годишна възраст. В 70-годишното си наличие на политическата сцена, Елизабет има и няколко необикновени върха.

 

Дълголетие

Елизабет ръководи над 70 години – по-дълго от всички други английски владетели в историята. Предишният връх се държи от нейната пра-пра-прабаба кралица Виктория, която е на трона в продължение на 63 години, седем месеца и два дни до 1901 година

На 96 години кралица Елизабет II беше най-възрастният настоящ монарх в света.

 

Повече от 80% от британците са живели единствено по времето на кралица Елизабет II.

Само един различен крал в историята е управлявал по-дълго от нея – това е френският крал Луи XIV, който е бил на трона повече от 72 години.

 

Пътуванията

Кралицата е посетила повече от 100 страни от 1952 година насам. Това е още един връх за английски монарх. Тя е посетила Нациите на Британската общественост над 150 пъти.

 

Елизабет II е пътувала до Канада 22 пъти – повече от всяка друга страна. В Европа, тя е посетила Франция 13 пъти, като приказва и локалния език.
 
През ноември 2015 година „ Дейли телеграф “ пресмята, че кралицата е пропътувала разстояние еквивалентно на 42 пъти обиколката на Земята преди да спре с междуконтиненталните пътувания през ноември 2015 година

Най-дългото ѝ пътешестване продължава 168 дни от ноември 1953 година до май 1954 година, когато посещава 13 страни.

 

Заетост

Когато се възкача на трона, Елизабет е едвам 21-годишна. Тогава тя се заклева да служи в интерес на Нациите на Британската общественост.

Като кралица тя взе участие допълнително от 21 000 публични уговорката. Подписва 4000 закона и управлява 112 визити на непознати държавни глави във Англия.

 

По нейно време в Бъкингамския замък са проведени повече от 180 култивиран празненства, посетени от над 1,5 млн. души.

 

Политика и вяра

Кралица Елизабет II работи с 15 английски министър председатели. Първият е Уинстън Чърчил от 1952 до 1955 година, а последният – Лиз Тръс, която измести Борис Джонсън през 2022 година

 

Тя продължава да се среща ежеседмично с английския министър председател, нормално в Бъкингамския замък.

 

Елизабет II се среща с 13 от всички последни 14 американски президенти като се изключи Линдън Джонсън. Последният клиент от Белия дом е Джо Байдън през 2021 година

 

Кралицата е и глава на английската черква – позиция, която съществува още от времето на Хенри VIII през XVI век. Тя се среща с четири папи на публични визити – Йоан XXIII, Йоан Павел II, Бенедикт XVI и Франциск.

 

Картички и портрети

Кралицата е изпратила повече от 300 хиляди картички с поздравления за столетници във Англия и повече от 900 000 картички за двойки, които честват 60 години брак.

 

Тя самата е женена за принц Филип в продължение на 73 години – още един връх за английски монарх.

 

От 7-годишна до гибелта си кралицата театралничи за повече от 200 портрета. Повечето от тях са нарисувани в обичаен жанр, като се изключи този от Лусиан Фройд през 2001 година, когато един критик споделя, че „ кралицата наподобява на едно от кучетата си “.

 

Пионер

През 1996 година кралица Елизабет II става първият английски монарх посетил Китай. Тя е и първият, който се обръща с тирада към Камарата на представителите във Вашингтон.

 

Елизабет изпраща първия си имейл на 26 март 1976 година по време на посещаване в проучвателен център на Министерство на защитата на Англия.

 

През 1997 година тя публично дава старт на уеб страницата на Бъкингамския замък, а през 2014 година разгласява първия си туит. Преди три години прави дебют и в „ Инстаграм “.

 

И в известната просвета

Кралица Елизабет II е единственият английски монарх, който „ скача “ от хеликоптер с Джеймс Бонд по време на Олимпийските игри. Видеокадрите са специфичен монтаж, несъмнено, особено за игрите през 2012 година

 

По време на празненствата за своята 70-та година на трона, Елизабет пие чай с мечето Падингтън.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР