Крал Чарлз III ще направи първото си държавно посещение като

...
Крал Чарлз III ще направи първото си държавно посещение като
Коментари Харесай

Брекзит?! Чарлз III ще посети Франция и Германия като крал

Крал Чарлз III ще направи първото си държавно посещаване като монарх на Обединеното кралство във Франция и Германия . Визитата ще се състои по-късно този месец, заяви Бъкингамският замък в петък.

Изборът на двете европейски страни и близки съдружници се възприема като опит за създаване на мостове след Брекзит и като самопризнание за привързаността на починалата кралица Елизабет II към Франция.

Посещенията ще се състоят от 26 до 31 март . Те ще са преди коронацията на краля на 6 май.

Обиколката " ще означи връзките на Англия с Франция и Германия като нашата обща история, просвета и полезности ", обявиха от двореца.

Чарлз и брачната половинка му Камила ще бъдат във Франция от 26 до 29 март и ще се причислят към президента Еманюел Макрон за възпоменателна гала и поднасяне на венци пред Триумфалната арка в Париж .

Кралят ще направи послание във френския Сенат, а Камила и френската първа дама Бриджит Макрон ще открият публично новата галерия на Мане и Дега в музея " Орсе ".
 Провъзгласиха Чарлз III за крал на Англия
Провъзгласиха Чарлз III за крал на Англия

Това се случи на публична гала в двореца Сейнт Джеймс

След това кралската двойка ще бъде почетен посетител на държавен прием, проведен от Макрон в двореца Версай, а също по този начин ще посети Бордо в Югозападна Франция.

По време на престоя си там Чарлз " ще стане директен очевидец на разрушенията, породени от горските пожари предишното лято " в покрайнините на Бордо и ще посети биологично лозе , оповестиха от двореца.

Посещението ще се състои малко след първото пътешестване на английския министър-председател Риши Сунак до Франция на 10 март за двустранна среща на върха, означи Агенция Франс Прес.

Пътуването ще означи 35-ото публично посещаване на английски монарх във Франция и 29-ото публично посещаване в Германия.

Майка му кралица Елизабет II, съпроводена от брачна половинка си принц Филип, за финален път реализира държавни визити във Франция и Германия надлежно през 2014 година и 2015 година

Елизабет II, която владееше свободно френски език, направи пет държавни визити във Франция по време на своето ръководство, в допълнение към многочислените частни визити.

Първото ѝ посещаване във Франция е през 1948 година като 22-годишна принцеса Елизабет.

През 1957 година, когато тя се завръща във Франция като кралица, хиляди хора се подреждат по улиците, с цел да я приветстват, до момента в който тя пътува през столицата.

" Погледнете нашите парижани, какъв брой доста ви обичат ", сподели ѝ президентът Рене Коти.

При последното си държавно посещаване във Франция през 2014 година тя се причисли към 1800 ветерани от Втората международна война и 18 държавни и държавни ръководители, в това число президентите на Съединени американски щати и Русия Барак Обама и Владимир Путин, с цел да отбележат 70-годишнината от десанта в Нормандия.

Съветник на Макрон към този момент съобщи, че визитата ще покаже " вековната обвързаност на неговата страна към нашата, след Брекзит ".
 Модифицират корона от XVII век за коронацията на Чарлз III
Модифицират корона от XVII век за коронацията на Чарлз III

Короната е дълга малко над 30 см. и има 2-килограмова златна рамка

То ще бъде и знак за " фамилна последователност, тъй като Елизабет II е била франкофилка и франкофонка ", съобщи съветникът пред вестник Le Parisien.

Самият Макрон отдаде респект на починалия английски монарх след гибелта ѝ през септември 2022 година

В обръщение до английския народ той напомни за един " популярен държавен глава " и " неповторим образец за лоялност към своя народ и доста непосредствен съдружник ".

" С нея Франция и Обединеното кралство споделяха не просто " entente cordiale ", а топло, откровено и лоялно партньорство ", добави той.

Чарлз ще замине за Берлин на 29 март и ще поеме задължения там и в Бранденбург, преди да се насочи към Хамбург, прибавиха от двореца.

" Фактът, че крал Чарлз избра Германия и Франция за свои първи дестинации преди коронацията си, също е значим европейски жест ", съобщи немският президент Франк-Валтер Щайнмайер във видеопослание.

" Това ранно посещаване акцентира близкото и сърдечно другарство сред нашите страни и нашите жители ", добави той.

Щайнмайер би трябвало да посрещне кралската двойка тържествено пред Бранденбургската врата, а по-късно да ги одобри като почетни посетители на държавен прием.
 Англия и Европейски Съюз резервират съглашението за Брекзит
Англия и Европейски Съюз резервират съглашението за Брекзит

Няма политическа база за основни промени

Кралят ще произнесе и тирада в немския федерален парламент , Бундестага, което е първото за английски монарх, и ще се срещне с бежанци, пристигнали неотдавна от Украйна .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР