Кражбите са най- честите престъпления срещу туристите открай време. Една

...
Кражбите са най- честите престъпления срещу туристите открай време. Една
Коментари Харесай

Директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов пред „Труд“: Чужденци инсценират кражби на скъпи вещи

Кражбите са най- честите закононарушения против туристите от много време. Една огромна част от тях могат да бъдат предотвратени, в случай че са налице две условия. Първо- да има по- засилен надзор на персоналните движимости от страна на туристите. Второ- да не се използва алкохол или най-малко без мярка, тъй като крадците употребяват точно тези положения на летовниците. Много постоянно заявителят на кражба не може да си спомни по кое време и къде е обран Това разяснява шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Бургас Калоян Калоянов . И прибавя: „ Нашето схващане и цялата ни организация на работата, се основават на това, че туризмът е главен занаят за Бургаска област. Сигурността на туристите е част от туризма. Колкото по-голяма сигурност се усеща от страна на почиващите, толкоз ние можем да допринесем за доходи в стопанската система. Затова Министерство на вътрешните работи отдава толкоз огромно значение на, да я назовем, „ услугата сигурност “.


– Комисар Калоянов, банков грабеж в Несебър преди броени дни беляза лятото. Двама маскирани срязаха стена с трион и стигнаха до сейф, от който са отмъкнали към 100 000 лв.. Какви са версиите и смятате ли, че причинителите ще бъдат хванати?
– Проверяваме всички вероятни версии. Назначени са голям брой експертизи, резултатите от тях към този момент са налице и те дават отговори на някои въпроси във връзка с закононарушението. Усилено се работи по случая, зает е значителен запас и продължаваме, и сега да работим. Засега не мога да бъда по-конкретен.

– В разгара на сезона сме. Как се обезпечава защитата по морето?
– Летният сезон е в действителност в разгара си и сме тъкмо в средата му, в пиковия миг. Традиционно, както предишни години, със съдействието на Групово дело „ Национална полиция “ със заповед на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, в Слънчев бряг са командировани 120 чиновници на месец, по разнообразни посоки на активност. Подбрали сме служители- оперативни служащи, които работят по джебчийски обири, по грабежи, по обири от жилища. Това е направено на база разбор от предходните години- къде и в разкриването на кои закононарушения имаме най-голяма потребност от експерти. Освен в Слънчев бряг такива командировани чиновници има и в Поморие, Созопол, в Царево и Приморско. Там обаче обстановката е много по-спокойна, което се дължи на обстоятелството, че в тях обитават най-вече фамилни туристи, летовници със фамилиите си, с деца. В Слънчев бряг не е по този начин, само че тази година има понижение на избран вид закононарушения. Например на джебчийските обири. Благодарение на командированите сътрудници, както и на сътрудниците от дирекцията и районното ръководство, по-малко са и грабежите, а там където стават такива, съумяваме бързо да локализираме причинителите и да ги задържим. Имаме доста тясно съдействие с прокуратурата и от две години насам извънредно доста се усили броят на ограниченията за задържане под стража, което респективно не дава опция на нарушителя да бъде на терен и да прави други закононарушения.

Като образец мога да дам последния случай, когато задържахме трима души, правили грабежи, двама от които състезатели по битка от Сливен.

– Полицията е виновна и оказва помощ освен, когато туристите са предмет на закононарушение. Преди броени дни рейс с поляци аварира на входа на Поморие. Какво се случи?
– Имаше подобен случай. След щета на рейса на пътното платно, малко преди град Поморие, се наложи полските туристи да бъдат свалени от рейса и надлежно превозени и настанени на безвредно място, а самият рейс беше по този начин аварирал, че затрудняваше пътното придвижване и заради обстоятелството, че има характерни особености във връзка с трансмисията, нямаше опция да бъде преместен.  Наложи се взаимно с кмета на община Поморие господин Иван Алексиев, за което му благодаря, да се провежда група от специалисти, които да оказват помощ за премахване на повредата. По този метод предотвратихме едни големи тапи и тапи в посока от и към Бургас.

– Към какво сте изключително деликатни това лято?
– Винаги вършим разбор на предходния сезони и се стремим не да следваме събитията, а да ги направляваме и да ги предотвратяваме. Това е изключително мъчно заради няколко аргументи. Първата е, че огромна част, да не кажа 90 % от престъпния контингент, който прави закононарушенията на територията на черноморското крайбрежие, през летните месеци, не е контингент, живеещ на територията на Бургаска област. Сами разбирате,че локализирането на тези лица, установяването къде живеят, с какви моторни транспортни средства се придвижват, каква незаконна активност имат намерение да извършат, е извънредно мъчно. Тук срещаме помощ още веднъж от Главната дирекция и от регионалните дирекции, от които получаваме информация за техния по този начин да го назовем гастролиращ контингент на наша територия. На второ място, през лятото, изключително Слънчев бряг става място с голям брой туристи.

– Хотелиери настояват, че курортът се трансформира в петстотинхиляден град…
– Да. А като вземем поради обстоятелството, че ние обслужваме територията от Обзор до Синеморец, може да си визиите за какъв размер от хора иде тирада. Това разрешава на престъпния контингент да остава неизвестен и да прави закононарушения бързо и да се изтегля във вътрешността, с цел да не го разкрият. Искам да отворя скоба и да кажа, че извънредно доста се надявам и напъните на министъра на туризма госпожа Николина Ангелкова да доведат до сполучлив край за въвеждането на единната туристическа осведомителна система, тъй като тя ще помогне и на нас в някаква степен във връзка с превантивната ни полицейска работа.

– Има ли растеж на плажните обири и разполагате ли с задоволително кучета и видеонаблюдение, с цел да се борите с този жанр обирджии?
– По отношение на плажните обири мога да кажа, че доста добре започнахме да работим /като предоставяне инструкции и инструктажи/ с частните охранители, които са назначени от концесионерите по плажните линии. Така, че когато там няма по справедливи аргументи полицейско наличие, те да ни осведомят за крадци с подобен профил и надлежно според закона за частната охранителна активност, даже да правят задържане и да ги предават на органите на полицията.  Благодарение на сътрудниците, които патрулират по плажната линия, в това число и с кучета, кражбите понижиха в огромна степен. Спад има и при джебчийските обири. И още нещо- към този момент сме в средата на сезона, а няма нито един случай с сложено скимиращо устройство в банкомат. Нещо, което преди две години беше много постоянно срещано събитие. Но ангажирахме и банковите охранители постоянно да ревизират тези банкомати и да връщат информация, в случай че видят съмнителни лица. Това е моделът на работа, който търсим. Да ангажираме всички, които могат да оказват помощ на полицията за попречване на закононарушения.

– Миналата година крадците имаха стил- правеха се на туристи по линията, предния сезон на мода бяха „ алпинистите “. Какъв е почеркът им това лято?
– Не бих споделил, че имат някакъв необикновен почерк, който да дава някакъв профил на крадеца или крадците, и който след това да се повтаря при всяка една кражба. Използват обаче всевъзможни благоприятни условия. Най- към този момент се употребява заплеснатост или приложимост на алкохол от страна на туристите и оставяне на движимости без контрол.

– Залавяли ли сте крадци-чужденци?
– Да, имаме хванати такива, има такива случаи, в които движимости от туристи са лишили непознати жители. Щом са на територията на Република България, те дават отговор според българските закони, против тях има заведени досъдебни производства. Но няма да оглася националностите им. Кражбите са от плажа и от дискотеки- на телефони и пари.

– Има ли чужденци, които инсценират обири, с цел да получат след това застраховка?
– Създадохме един модел на инспекция на такива случаи, взаимно с ГПУ „ Аерогари “- Бургас, с които взаимодействаме доста добре. Оказа се, че постоянно, когато непознати туристи заявят директно преди заминаването, че са били обрани и им липсва телефон или друго, това не дава отговор на истината. При осъществяване на инспекция в багажа на аерогарата, се оказва, че въпросната движимост е там, в багажа на съответния чужденец. В тези случаи, когато заявят, че нещо е изчезнало, то е с само искане приемане на удостоверителен документ от полицията, който да послужи след това пред техните застрахователни институции за погашение на обезщетение. Случаите не са единични, само че и не са толкоз доста.

– Може ли да дадете детайлности за подобен случай?
– Ами да вземем за пример, безценен мобилен телефон, който чужденецът декларира, че го няма ден преди да си тръгне, при инспекция на багажа му, се оказва там.

– Лятото стартира с един инцидент- убийството на бизнесмена и притежател на казина Коста Николов Миджурина. То беше незабавно разкрито, само че нямахте ли терзание, че това ще стресира туристите?
– Нашата първа задача беше бързо да установим обстоятелствата и събитията по това закононарушение, имахме насоки за причинителя и го задържахме безусловно за няколко часа. Такива произшествия стават във всички курорти и отвън България, това е по този начин. От тая позиция мисля, че не би трябвало да се изпитват терзания в тази посока. Престъпление,извършено напълно на основа персонални претекстове, няма по какъв начин да буди такива терзания.

– Преди време, покрай Слънчев бряг, в някогашна свинеферма, бе разкрита незаконна фабрика за лед. Пласьорите на дрога и цигари без бандерол, преследващи лесна облага, също идват по морето. Как се справяте с тях?
– Пласьори на опиати, дилъри, залавяме непрестанно. Що се отнася до безакцизните цигари, към този момент имаме три случая. В Поморие сме заловили към 40 мастербокса, в Несебър- 20, настрана отново в този район- към 100 мастербокса. Работим интензивно, тъй като този тип незаконна активност удря върху фиска на страната.

Нашият посетител
Калоян Калоянов постъпва на работа в Министерство на вътрешните работи през 1995 година, като шпионин І степен в ПУ –Руен. Началник е поредно на РПУ Сунгурларе, на РПУ – Карнобат и на Пето РПУ- Бургас. От 23. 04. 2009 година до 12. 11. 2014г. е заместник-директор “Полиция ” на ОД на Министерство на вътрешните работи –Бургас, след това краткотрайно преназначен на служба шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Бургас и от 09. 04. 2015 година със заповед на министъра на вътрешните работи е преназначен на управителна служба – шеф на ОДМВР Бургас.
Многократно е награждаван с самостоятелни и групови оценки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР