Кръговата икономика слага край на консуматорското общество. Пазаруваме стоки втора

...
Кръговата икономика слага край на консуматорското общество. Пазаруваме стоки втора
Коментари Харесай

Кръговата икономика променя живота: Купуваме секънд хенд,  пазим планетата

Кръговата стопанска система поставя завършек на консуматорското общество. Пазаруваме артикули " втора употреба ", избираме уреди, които могат да се ремонтират, купуваме по-изгодно нови модели, като връщаме остарялата техника. Това са част от измененията в настройките на потребителите, демонстрира изданието за 2022 година на „ Обсерватория “ – огромното годишно изследване на една от водещите финансови групи в бранша на потребителското кредитиране в Европа – BNP Paribas Personal Finance. През 2022 година тематиката му е „ Кръговата стопанска система: Възходът на потребителя бизнесмен “. То беше извършено в 17 страни, като бяха интервюирани 15 800 европейци. България взе участие в изследването от 2017 година

Проучването бе показано в София на миниконференция с присъединяване на шефа на БНП Париба Жозе Салойо /вляво/.



Един от главните мотори на възобновяване на Европа след пандемията ще бъде кръговата стопанска система. За 86% от европейците тя има позитивен имидж, 64% са осведомени с нейната идея, а 36% декларират, че е добре развита в страните им.Най-висок е делът в Дания /54%/ и във Англия /51%/. В България обаче с нея са наясно едвам 52% от хората и единствено 6% мислят, че е наложена в страната ни. Това демонстрира, че у нас развиването на този вид бизнес занапред следва.

Кръговото ползване в развитите страни ще бъде движено от няколко трендове, които скоро можем да чакаме и в България. Първата е 3R – Reduce, Reuse, Recycle, или стремежът за понижаване на отпадъците, преработването им и удължаването на живота на продуктите. 89% от европейците декларират, че се пробват да рециклират, а 85% - да понижат количеството на отпадъците. Втората наклонност е интензивно присъединяване на потребителите на пазара като бизнесмени - продавачи или купувачи на използвани артикули. През последните 12 месеца 62% от европейците са продавали използвани артикули. Третият тренд е нараснало търсене на уреди с по-дълъг живот, които могат да бъдат ремонтирани. Затова за 86% от хората е доста значимо продуктите да имат показател на поправимост, а 70% биха платили повече за такава стока.

Все по-широкото нахлуване на кръговата стопанска система е обвързвано с упования за позитивни промени. За над 80% от интервюираните това ще подтиква развиването на новаторски артикули. За 85 на 100 позитив е опазването на околната среда. На трето място /75%/ участниците в изследването слагат основаването на нови работни места.Опасенията са, че това е безценен развой /65% от европейците и от 62% от българите/. За 45%  този бранш е към момента едва контролиран, което се отразява и на доверието към него. Но едвам 35% от участниците в „ Обсерватория 2022 “ мислят, че кръговата стопанска система е мода, която ще отмине.

81% от европейците и 73% от българите удължават живота на уредите си

Все повече ще понижаваме количеството боклук, което изхвърляме, ще използваме все по-дълго уреди – като купуваме артикули за по-дълготрайна приложимост, като удължаваме живота им с поправки или като препродаваме, подаряваме или отдаваме чартърен тези, които  не използваме. Почти 60% от европейците са добре осведомени по какъв начин да лимитират отпадъците, да рециклират и да удължават живота на артикули. В България това са 37% от интервюираните.  Намаляването на отпадъците е мъчно за 42% от европейците и за 33% от българите. Но се регистрира, че през последните 3 година е реализиран триумф в тази посока.Подобни са трендовете и при удължаването на живота на продуктите. В Европа 81% от хората ремонтират, подаряват или препродават уреди, които не употребяват, а у нас – 73%. 

Потребителите ще са новите бизнесмени

Продаването и отдаването чартърен на артикули ще доведат до появяването на нов вид бизнесмени – потребителите. Хората ще вземат участие на пазара и ще оферират артикули, които не употребяват. Възходът на потребителя-предприемач ще има позитивно въздействие върху персоналните финанси.През последните 12 месеца 62% от европейците и 56% от българите са продавали използвани артикули. 39% са го правили за спомагателен приход, още толкоз - с цел да освободят място в дома си. Европейците са печелили приблизително по 77 евро на месец, като първенци са британците - 115 евро. У нас междинният доход е 48 евро месечно, само че младежите на 18-36 години са осъществили 62,3 евро от продажба на „ втора употреба “. Основният канал за използвани артикули са потребителските платформи /C2C/ – за 58%. Други 25% са продавали през профилирани магазини. Търговците обаче ще играят все по-голяма роля на пазара - това е мнението на 60% от европейците и 72% от българите. Това очакване се изяснява със сигурността, която търговците дават на хората - с даването на гаранции, сигурна доставка и опцията за връщане, в случай че стоката не дава отговор на упованията.

Склонни сме да плащаме повече за уреди с по-дълъг живот

Кръговата стопанска система не се показва единствено в покупката и продажбата на използвани артикули, само че и в удължаването на живота на уредите. Затова хората се интересуват дали ще могат да ги ремонтират. За 86% от европейците и за 85% от българите въведеният през 2021 година показател за поправимост е доста значим, като 70% от европейците са подготвени да платят повече. При българите, които са известни като домашни майстори, това са 83% от интервюираните.

Ускоряване на нововъведенията

Кръговата стопанска система ще накара фирмите да вкарват нововъведения. Продуктите ще би трябвало да са енергийно ефикасни, рециклируеми и с по-големи благоприятни условия за ремонт. Производителите ще би трябвало да създават и поддържат наличия на аварийни елементи. Опаковките също ще се преработват или ще могат да се употребяват наново. Дори кредитни карти към този момент могат да бъдат както рециклирани. Такива са на БНП Париба Лични Финанси, маркирани със знака за резистентност на Mastercard.Според 88% от българите политиката на марки и търговци да изкупуват използвани артикули и да ги връщат към живот ще форсира нововъведенията в преработването и дизайна. Тази смяна в бизнес моделите ще помогне за опазването на планетата, което се споделя от 87% от българите. 

Стартира просветителна платформа, пускат специфични заеми  

Важен катализатор за навлизането на кръговата стопанска система са и финансовите институции.В духа на тази политика БНП Париба Лични Финанси в България започва новаторски планове, с които освен подтиква устойчивото ползване, само че и способства за повишение на финансовата просветеност измежду хората. Такава е задачата на инвестицията в създаването на специфична просветителна платформа – ResponsibleBudget, която ще започва доникъде на юни 2022 година Информацията в нея е главно за възпитаници в прогимназиален и гимназиален стадий, само че е открита за всички. България е първата страна в Централна и Източна Европа, която я внедрява. Проектът ще бъде осъществен в 8 страни. 

Друг план в поддръжка на кръговата стопанска система дава опция за покупка за артикули на погашение против връщане на използвана техника. БНП Париба Лични Финанси предлага за първи път в България такава специфична оферта дружно със своя сътрудник Ardes.bg. Връщайки остаряла техника, клиентите получават преференциални условия по заема – ваучер на цената на върнатото устройство и спомагателен бонус ваучер, които стават първична вноска за новата покупка. Целта е хората да бъдат подтиквани да не задържат устройства, които към този момент не употребяват, а да им дадат късмет за нов живот. Предложението е ориентирано главно към младите до 30 година без кредитна история.

БНП Париба Лични Финанси също по този начин финансира потребителски покупко-продажби (С2С) за покупка на погашение на артикули „ втора употреба “. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР