Кръговата икономика ще направи българския бизнес по-конкурентоспособен, трябва да реализираме

...
Кръговата икономика ще направи българския бизнес по-конкурентоспособен, трябва да реализираме
Коментари Харесай

Добри Митрев: Еврозоната и Шенген са двата стимула за българската икономика

Кръговата стопанска система ще направи българския бизнес по-конкурентоспособен, би трябвало да осъществяваме европейските условия, с цел да не бъде застрашена нашата промишленост.

Българският бизнес се приготвя за кръговата стопанска система, само че той се нуждае от сътрудник в лицето на страната.

Еврозоната и Шенген са двата големи тласъка за промишлеността и участието в тях ще увеличи приходите на българите.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Добри Митрев, ръководител на Българската стопанска камара (БСК).

Бизнесът и кръговата стопанска система

„ Кръговата стопанска система сигурно ще направи българския бизнес по-конкурентоспособен, тъй като условията, регламентите и директивите, които Европейската комисия основава, водят до това, че в случай че ние не преминем този път, не изпълним тези цели, ще излезем от веригите на доставки, което ще ни съсипе като стопанска система и промишленост “, съобщи Добри Митрев.

Българският бизнес надали е на 100% подготвен за кръговата стопанска система, само че там, където се приготвя, той съумява. Председателят на БСК даде образец с доброволната платформа „ Пластик отново “, която са основали. Нейната цел е да понижи фрапантно броя на изхвърлените опаковки, най-вече от пластмаси. „ Те влизат като скъп запас за индустрията посредством повторната си приложимост, а тя от своя страна ще понижи потреблението на нови запаси. Това усилва успеваемостта, води до по-малки излъчвания, и до по този начин нужната суровина за промишленостите, което е изключително скъпо в изискванията на нарушени вериги на доставки “, съобщи Добри Митрев.

За по-бързата реализация на задачите на кръговата стопанска система е нужна държавно-насърчителна политика.

„ Трябва да се промени нормативната уредба в посока улеснение и поощряване на всички дейности, ограничения, вложения, които предприятията вършат, с цел да понижат въглеродния си отпечатък, да употребяват оптимално своите артикули по-дълго време, да се ремонтира излязлата от приложимост техника, електронно съоръжение, мебели, текстил. Това ще докара до по-ниски цени за потребителите, по-ниски цени за производителите, по-чиста природа, по-голям стопански резултат “, акцентира ръководителят на БСК.

Българският бизнес също по този начин се нуждае и от партньорство с институциите.

„ Партньорство, което да води до постигането на тези общи цели. Това значи, че всички нормативни актове, без значение дали са държавни или на общинско равнище, да бъдат съветвани със заинтригуваните страни “, сподели Митрев.

Според него ограниченията за поддръжка би трябвало да улеснят администрирането на процесите и регулациите.

„ Ако едно дружество реши да смени горивната си или суровинната си база с нещо по-чисто, за какво не улесним този развой да се случи в границите на месеци, а не на години. Това са страхотни тласъци, тъй като икономисват средства и не демобилизират икономическите оператори да преследват такива цели “, уточни той.

Митрев се надява, че кръговата стопанска система няма да докара до деиндустриализация на България. „ Едни от плюсовете, които имаме като страна, са природата, хората и че към момента сме индустриална страна. Ако осъществим задачите, в случай че като страна и жители работим в вярната посока, можем да станем много по-конкурентоспособни, много по-влиятелни на индустриално равнище освен в Европейски Съюз, само че и в целия свят “, счита ръководителят на БСК.

Да активизираме сили, да влезем в еврозоната без да ни вършат взаимни отстъпки

По отношение на първичните параметри, които бяха оповестени от финансовия министър в бюджета, БСК са изцяло съгласни с образувания бюджетен недостиг от 3%, тъй като това ще подсигурява, че ще се опитваме да харчим съвсем толкоз, колкото получаваме. 3% са извънредно значими, тъй като те са част от Маастрихтските критерии и един от водещите количествени критерии за приемането ни в еврозоната.

„ Хубаво е тази и идната година всички да активизираме сили да се вместим в параметрите, с цел да може Европейска комисия без да прави компромис да каже „ да “ на България. Еврозоната и Шенген ни вършат част от едно цивилизовано финансово общество. Те са двата големи тласъка за българската промишленост и стопанска система. Убеден съм, че те ще доведат до по-високи приходи на жителите “, съобщи Добри Митрев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР