Крадците набелязват жилищата, които искат да оберат, по вратата, заяви

...
Крадците набелязват жилищата, които искат да оберат, по вратата, заяви
Коментари Харесай

Ето как крадците набелязват жилищата, които искат да оберат

 Крадците набелязват жилищата, които желаят да оберат, по вратата, съобщи пред " Монитор “ началникът на група в бранш за обири към Столична дирекция на вътрешните работи Радостин Ангелов.

Апашите, които вземат решение да извършат незаконните си дейности непринудено и нямат предварителна информация за съответен парцел, към който да се насочат, избират жилища или къщи с лесни за отключване или разтрошаване порти. Те се насочват към такива, които са направени от нездрави материали или с несигурни заключващи механизми.

" Колкото и да е здрава вратата, в случай че заключващият механизъм е слаб, тя не съставлява никаква спънка за крадеца “, добави Ангелов. На пазара има доста вероятни варианти за механизми с добра отбрана, само че постоянно те са много скъпи. Въпреки това обаче, даже и с по-малко средства, хората могат да осуетят проектите на крадците или най-малко да ги забавят. Мерки като слагането на резе също могат да оказват помощ, като забавят апашите. Експертът от Столична дирекция на вътрешните работи уточни, че е наложително ключалките да са повече от една, с цел да бъде обезпечена отбраната на дома. Когато обирът е плануван от месеци обаче, както постоянно се случва на процедура, крадците посещават обекта неведнъж, с цел да схванат по какъв начин тъкмо да обхванат в жилището. Те разучават заключващия механизъм и приготвят проекта за деяние – в случай че нападат денем, отключват вратата, с цел да не бъдат чути и хванати, а през нощта разрушават по-паянтовите порти.

" Понякога, с цел да объркат проверяващите и да ги забавят, крадците заключват след себе си “, споделя Ангелов. Самият грабеж продължава от 20 до 40 минути, като най-честа " плячка “ са бижутата, скъпите предмети и парите. По-рядко се следи кражба на преносими компютри, а отнемането на тв приемници е отживялост. Почти в никакъв случай не се среща също вземането на мобилни телефони от жилището, защото те могат доста бързо и елементарно да бъдат проследени, а и нямат огромна парична стойност, откакто се продадат като техника " втора ръка “ или се предадат на заложна къща. За да схванат дали в даден парцел има полезности, бандитите изследват авансово посредством лични канали от доносници. Те наблюдават жителите или непрекъснато следят обекта, в който желаят да извършат закононарушението, и дебнат миг, когато жилището е оставено без контрол. Най-често нападат денем – от 10 до 14 ч., когато се допуска, че възрастните хора излизат на пазар, останалите са на работа, а децата са в учебно заведение. Сред най-предпочитаните места за осъществяване на закононарушенията пък са по-богатите квартали на столицата като Драгалевци, Бояна и Симеоново и нови здания, където се настаняват млади и заможни фамилии. Подозрителното държание на доносници и нападатели по време на набирането на информация обаче може елементарно да бъде видяно, в случай че жителите са задоволително бдителни, твърди Ангелов.

Живеещите на първите етажи да извърнат по-голямо внимание на отбраната на своите жилища, приканиха от столичната дирекция. " Най-важното е тъкмо това – да бъдат наблюдателни и деликатни “, добави той. Когато е належащо неявяване от вкъщи за дълъг интервал от време, служителите на реда поучават да се обезпечи непосредствен, който най-малко веднъж дневно да влиза в жилището, да светва лампата, да отваря и затваря вратите. Противно на общото схващане обаче качването на фотоси в профила ни от коледната почивка не може да е предлог за сходно закононарушение, акцентира специалистът.

" Повечето хора обаче към този момент са се научили да пазят скъпите си движимости “, съобщи той. Именно на това се дължи и наклонността този тип кражби да понижават доста, а причинителите им се насочват към по-доходоносни действия. Домовите обири понижават в последните 2 години Статистиката демонстрира, че през годините се следи еволюционен спад на този тип незаконна активност. През януари 2017 година те са 181, през същия интервал на 2018 година – 167, а за първия месец на 2019 година записаните домови обири са 144. А разкриваемостта на тези закононарушения е обичайно към 10%. Намаляването на тези кражби е реалност освен в столицата, само че и в цялата страна. От началото на годината до края на ноември броят им е 5000, с 1200 по-малко от същия интервал за 2018 година Това заяви на брифинг Росен Белишки от " Криминална полиция “.

Спад регистрират и джебчийските обири за 11-те месеца на 2019 година - 915, а през предходната година са били 1366, само че при тях се следи изменение в атакуваните обекти – от моловете и огромните магазини те към този момент се насочват повече към градския превоз. Във връзка с коледните и новогодишните празници цивилни и униформени полицейски чиновници ще наблюдават за реда. На местата в страната, където се правят най-често домови обири, също ще има засилено полицейско наличие. От полицията акцентират обаче, че не се чака взрив на тези закононарушения както заради взетите ограничения, по този начин и заради наклонността апашите да нападат не по празници, а когато хората са в " работен режим “. Въпреки това те приканват жителите да реагират и да алармират на 112 при забелязване на хора с съмнително държание, които може да са евентуални крадци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР