Крадецът, арестуван преди пет месеца във връзка с две нашумели

...
Крадецът, арестуван преди пет месеца във връзка с две нашумели
Коментари Харесай

Осъдеха крадеца, похитил платна на Ван Гог и Франс Халс

Крадецът, задържан преди пет месеца по отношение на две нашумели обири от арт музеи, осъществени през 2020 година, вече е наказан. Нидерландската полиция задържа 58-годишен мъж,чието име не се оповестява, в дома му в Баарн, дребен град в провинцията покрай Утрехт, по  подозрение, че предходната година е откраднал високо оценени творби на Винсент ван Гог и Франс Халс. 

В решението си от петък нидерландския съд постановява, че мъжът трябва и да плати почти 9 млн. евро на притежателите на картината на Халс. Но и двете картини към момента са в неопределеност.

Ранният пейзаж на Ван Гог „ Градината на енорийския духовник в Нюнен напролет “ (1884 г.) и „ Двама смеещи се младежи с халба бира “ (ок. 1626–27) на Франс Халс, бяха  откраднати надлежно от музея „ Сингер Ларен “ и музея „ Хофье ван Аерден “ в Леердам, и двата в Холандия.  Платното на Ван Гог изчезна  през март 2020 година, тъкмо откакто в страната стартира затвори музеите заради коронавируса. Охранителните камери са заснели как крадецът прониква в музея благодарение на чук.

Творбата  на Халс, която към този момент е била обект на две предходни обири (през 1988 и 2011 г.), бе похитена за трети път през август същата година. 

„ В продължение на месеци разследвахме интензивно двата  обира “, се споделя в изказване на нидерландската  полиция. „ Това докара до ареста на 58-годишен обвинен от Баарн — разгласи полицията през април.

Музеят в Грьонинген, чиято благосъстоятелност е пейзажът на Ван Гог, не е съобщил цена, а от правосъдните документи проличава, че картината на Халс е застрахована за 17,7 милиона $. Според заглавие в  „ Ню Йорк Таймс “ цената на двете откраднати платна е 24 млн. $.  

Полицията заяви, че издирването на картините продължава. 

„ Тези картини са част от националното културно завещание “, се споделя в присъдата.  „ Те са част от нашето минало и са от огромно значение с цел да могат актуалните и бъдещите генерации, да научат за това минало ”. В присъдата е конкретизирано също, че мъжът е взел участие в предходна кражба в Гауда. „ Ню Йорк Таймс “ заяви, че към този момент 59-годишният крадец преди това е отмъкнал позлатен съд от XVII век от музей в този холандски град през 2015 година

Наричайки крадеца „ безвъзвратен и прозорлив нарушител “, съдът съобщи, че предходната му присъда „ явно не му е попречила отново. да извърши кражба на творби на изкуството, което поражда боязън от повтаряне в бъдеще “. Мъжът отхвърли да е взел участие или да знае нещо за кражбите през 2020 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР