Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват,

...
Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват,
Коментари Харесай

Президентът Радев: Който твърди, че българският дух вехне, че родните традиции погасват, нека дойде в Перник

Който твърди, че българският дух вехне, че родните обичаи погасват, дано пристигна в Перник и да види дружините сурвакари, гордостта в очите на млади и остарели, ентусиазма и вълнението в очите на децата.

Това съобщи президентът Румен Радев в Перник, където взе участие в откриването на XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „ Сурва “. Фестивалът се организира за първи път след три години спиране. „ Сурва надви над злото и победи и носителите на тази победа сте всички вие, пазителите на духа и традициите “, обърна се президентът към участниците, гостите и уредниците на фестивала.

„ Няма мощ, която може да спре хилядите сурвакари и кукери, които дават отговор на гордия вик на традициите “, съобщи още президентът и означи, че с изключение на от региона на Перник и от цялата страна, фестивалът събира и доста участници от чужбина, което го трансформира в мост, свързващ разнообразни нации.

В словото си президентът акцентира също по този начин, че с право можем да се гордеем, че България е притежател на тези богати обичаи откакто участниците възприемат своите маски и костюми като фамилно благосъстояние. „ Няма по какъв начин да е другояче, тъй като те са наследени от генерации, направени са с доста обич и ще бъдат предадени на идващото потомство “, сподели още президентът Румен Радев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР