, който страната разследва за предполагаемо получаване на незаконно финансиране,

...
, който страната разследва за предполагаемо получаване на незаконно финансиране,
Коментари Харесай

Разследвани индийски новинарски портал отрича да е получавал незаконно финансиране

, който страната проверява за хипотетично приемане на нелегално финансиране, разгласи през днешния ден, че финансирането му е легално, както и че не разгласява непозната агитация, оповестява " Ройтерс ".

Изявление на разследваната новинарска организация гласи, че е упрекната в закононарушения според индийският Закон за попречване на противозаконни действия за хипотетично разпространяване на китайска агитация на своя уеб страница. " Остро осъждаме тези дейности на държавно управление, което отхвърля да зачита журналистическата самостоятелност и третира рецензията като протест или `противодържавна` агитация " , се споделя в известието. " Цялото финансиране, получено от NewsClick, е било през допустими банкови канали и е докладвано на съответните органи, както се изисква от закона. "

Изявлението пристигна ден откакто полицията нахлу в офиса на англоезичния новинарски уебсайт в Ню Делхи, както и в домовете на публицистите и писателите, които работят за него. Обиските бяха част от следствието за хипотетично нелегално задгранично финансиране, споделиха двама държавни чиновници.

Основателят и висшият административен чиновник на новинарския портал бяха задържани.
 Индия постанова комендантски час в няколко региона, наранени от етнически спорове
Индия постанова комендантски час в няколко региона, наранени от етнически спорове

Десетки студенти бяха ранени при безредици след митинги против хипотетичното похищение и ликвидиране на двама студенти

" Специален екип за следствие стартира интервенция по търсене, с цел да разпознава всички тези лица, които евентуално са получавали средства от чужбина, с цел да ръководят медийна група с съществена цел разпространяване на задгранична агитация ", обясни чиновник на вътрешното министерство. Той изясни още, че акциите са били част от следствие на Дирекцията за правоприлагане, индийската организация за финансови закононарушения, по съмнение за пране на пари.

Длъжностни лица настояват, че следствието е почнало след отчет на New York Times през август, съгласно който NewsClick е част от световна мрежа, която получава средства от американския милиардер Невил Рой Сингам, с цел да разгласява хипотетична китайска агитация.

В изказването на NewsClick се споделя още, че не разгласява никакви вести или информация по разпореждане на който и да е китайски орган, както и че не приема инструкции от Невил Рой Сингам по отношение на наличието им .

Акцията против новинарския уебсайт провокира остри реакции от медийни групи и опозиционни политически партии. Гилдията на редакторите на Индия съобщи, че е загрижена, че сходен тип следствия и обиски са следващ опит да бъдат заглушени медиите.

Федералният министър на информацията Анураг Тхакур посочи, че проверяващите организации са самостоятелни и " в случай че някой е направил нещо неприятно ", те работят против него.
 Група сикхи стачкува пред Златния храм против убийството на Ниджар в Канада
Група сикхи стачкува пред Златния храм против убийството на Ниджар в Канада

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани Индия да сътрудничи на канадското разследване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР