Който няма поглед към миналото, няма поглед и към бъдещето“,

...
Който няма поглед към миналото, няма поглед и към бъдещето“,
Коментари Харесай

Николай Овчаров зарадва ученици в Казанлък

„ Който няма взор към предишното, няма взор и към бъдещето “, съобщи пред кореспонденти известният историк и археолог проф. Николай Овчаров, който беше формален посетител на тържеството по случай откриването на образователната година в главно учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “ в Казанлък.

На събитието участва и кметът на града Галина Стоянова, която увери присъстващите, че приоритет за Община Казанлък е да се грижи за по-добрата инфраструктура и качество на образованието във всички учебни заведения. 

-->

На празника проф. Овчаров показа за пръв път пред казанлъчани своята нова книга „ Илюстрована история на Средновековна България “. Трудът е в съавторство с проф. Пламен Павлов, а илюстрациите са на Марина Варенцова-Русева и Николай Русев. Книгата беше подарък за всички класове в казанлъшките учебни заведения, а формалното показване следва довечера в Златоград.

„ Текстът е написан по този начин, че да може да доближи до всеки “, разяснява Николай Овчаров. Според него всички българи претендират да познават историята си, само че от време на време се оказва, че тези познания са прекомерно повърхностни. „ С проф. Павлов, освен с тази книга, само че и с други, се опитваме да преведем на наличен език какво споделя историята, тъй като който няма взор към предишното, няма взор и към бъдещето. Без да политизирам, желая да кажа, че ръководещите видяха това, когато взеха решение да загърбят казуса с Македония. Оказа се, че точно проблемите с предишното, с езика и средновековната история най-много взеха решение този въпрос, доколкото той е решен “, уточни той.

Проф. Овчаров заключи миналото археологическо лято. Според него е имало съществени компликации поради прекъсването на държавното финансиране на предпочитани обекти в региона на културния туризъм. " Тези пет обекта в разнообразни елементи на страната бяха финансирани от общините ", сподели той. Проф. Овчаров подсети, че в Перперикон край Кърджали с към 90 хиляди лв. е оголен най-добре непокътнатият езически храм в Родопите за интервала 3- 4 век. „ Беше мъчно, тъй като имахме малко хора, само че към този момент сме сигурни,  че там имаме един голям паметен комплекс “, разяснява той. Това е четвърти храм към античния олтар на Дионис, който е споменаван от доста антични създатели. По думите на проф. Николай Овчаров, това е единствено стадий от разкриването, само че към този момент се вижда, че целият южен квартал на Перперикон е бил с паметни цели както в езичеството, по този начин и по-късно в християнството, тъй като там през 6-и век се построява най-голямата християнска базилика, открита досега в Родопите.

Проф. Овчаров загатна и разкопките в Мисионис край Търговище. По неговите думи това е „ северният Перперикон “. Той дефинира мястото като доста перспективно, тъй като през последните години са разкрити обилни елементи от града. „ Тази година имаше към 60 хиляди лв., само че все пак с сътрудника Стефан Иванов ние открихме една от огромните публични здания на града “, разяснява той. Там има и още нещо неповторимо - част от сребърна огърлица на свещеник от 11 век с изображение на светци върху нея, добави археологът.

„ Годината беше сполучлива, само че за жалост копахме с към 4-5 пъти по-малко средства. Ако имахме и държавните средства, резултатите щяха да бъдат доста по-големи “, означи проф. Овчаров. Той прикани идващото държавно управление да се върне към целевото финансиране на пет обекта в страната. Според него единствено по този метод България можем да развие културно-историческия туризъм. „ Освен да бъдат разкрити и консервирани обектите, би трябвало да има реклама, да има основаването на тази инфраструктура, която прави да вземем за пример Гърция и Италия  толкоз привлекателни от позиция на туризма “, уточни още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР