Коя страна яде отровни гъби, коя държава пие най-много кафе

...
Коя страна яде отровни гъби, коя държава пие най-много кафе
Коментари Харесай

10 невероятни факта за консумацията на храни по света

Коя страна яде отровни гъби, коя страна пие най-вече кафе и къде е била продадена любеница за 6100 $? Отговорите може да ви изненадат. От смъртоносни ястия до рисково скъпи плодове, тук са 10 невероятни обстоятелството за потреблението на храни в целия свят.

1. Индия създава, употребява и изнася най-вече пиперки в света

Лютият червен пипер не е роден в Индия - той е бил въведен в Индия от португалците през 15-ти век. Не единствено че индийците ядат повече люти чушки, в сравнение с всяка друга нация в света, само че също по този начин имат и някои от най-големите чушки: Бхат йолокиа (известен също като " нереален чили " ) се отглежда в Асам, Нагаланд и Манипур.

2. Италия не включва доматите в готварството до 16 век

Макар че през днешния ден Италия е известна със своите вкусни доматени сосове, италианските готвачи не стартират да опитват с доматите до 16 век. Внесени от Северна и Южна Америка от началото на 1500-та година, доматите в началото се считат за отровни и се употребяват само като украшения. Докато някои италиански готвачи евентуално са почнали да опитват с домати като храна още през 1500-та години, доматеният сос не се употребява в Италия до края на 17 век.

3. Касава

 касава

Касава може да не е най-популярното ядене в Съединените щати, само че след ориза и пшеницата нишестеният коренов зарзават е третият по значимост източник на въглехидрати в международен мащаб. Основната храна в доста африкански страни може да се употребява като картофи, нарязани на брашно или да се употребява за производството на топки от тапиока в доста пудинги и чайове.

4. ЯПОНИЯ, СКАНДИНАВИЯ И НАМИБИЯ СА МЕСТА, където могат да се хапнат рискови деликатеси

Много народи употребяват деликатеси, които, в случай че са приготвени погрешно, могат да бъдат смъртоносни. В Япония вечерята с риба може да сковава и да задуши хората, когато се подготви неправилно, до момента в който гъбичният мозък, който е известен в цяла Скандинавия, Източна Европа и района на Северна Америка, може да бъде съдбовен, в случай че се яде недопечен. Междувременно в Намибия възрастен великански бик е считан за апетитен деликатес, само че младите великански бикове, изядени преди да доближат зрялост, носят токсин, който може да аргументи бъбречна непълнота.

5. Половината американци изяждат по един сандвич дневно

Докато Съединените щати имат огромно кулинарно многообразие, сандвичът може би е най-популярното ядене на национално равнище. Според едно изследване през 2014 година приблизително 49% от американците над 20 години изяждат най-малко по един сандвич всеки ден. Но сандвичът не постоянно е бил толкоз харесван. По време на революционната война доста американци заобикалят сандвичи, дружно с други храни от английски генезис. Въпреки че сандвичите са били известни в Англия през осемнадесети век, първата рецепта за сандвичи се появява в американска готварска книга през 1815 г.

6. Япония е дом на някои от най-скъпите плодове...

Япония не е единствената страна, която създава редки и скъпи плодове, само че наподобява, че е дом на някои от най-скъпите. При обособени мотиви производителите на плодове в Япония са продали единствено една любеница Densuke от 17 кг за 650 000 йени (приблизително 6100 долара), грозде за 6400 $ и два пъпеша Yubari King Melons за 23 500 $.

7. Най-скъпото сирене

 магарешко сирене

Произведеното в Сърбия Пуле от магарешко мляко е най-скъпото сирене в света. Докато другите сирена по света могат да се купят за няколкостотин $ за паунд (британско сирене, направено с ядивни златни люспи, се продава за 450 долара), сръбското Pule се продава за Щатски долар 576 на паунд - и това е с отстъпка. Сиренето е толкоз необикновено рядко и неговото основаване толкоз трудоемко, че неговите основатели имат вяра, че могат да го продадат за Щатски долар 1700 до Щатски долар 2900 за кг. Вместо това те го продават единствено за Щатски долар 576, надявайки се да покачат осведомеността за работата по опазването на природата.

8. ТУРЦИЯ ИЗПОЛЗВА най-вече чай на човек...

Докато Китай употребява повече чай като цяло от която и да е друга страна, от 2014 година насам Турция пие най-вече чай на глава от популацията.

9.... И в НИДЕРЛАНДИЯ изпиват много кафе

Хората в Холандия одобряват съществени дози от ежедневния си кофеин: приблизително по 2. 414 чаши дневно на глава от популацията, те са първите консуматори на кафе в света. Финландия и Швеция са втори по пиянство на кафе, с 1. 848 и 1. 357 чаши дневно. Изненадващо, Съединените щати даже не са в първите 10, когато става дума за ежедневното ползване на кафе. С едвам 0.931 чаши дневно (според отчет за 2014 г.) Съединени американски щати са единствено 16-тата най-голяма нация за пиянство на кафе в света (точно след Нова Зеландия).

10. Любима храна в кината по света

Ако живеете в Съединените щати, имате съображение да мислите за пуканки и филми като естествено свързани. Но пуканките не са общоприет снакс в киното на всички места. В Колумбия сухите мравки са известна опция на пуканките, до момента в който корейските кинолюбители се любуват на закуска със сушена сепия. Китайските киноманиаци се сещат за сушени осолени сливи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР