Коя схема на работа е по-ефикасна - на 4-дневната или

...
Коя схема на работа е по-ефикасна - на 4-дневната или
Коментари Харесай

Как да работим - 4 или 6 дни в седмицата?

Коя скица на работа е по-ефикасна - на 4-дневната или на 6-дневната работна седмица с спомагателни тласъци? Този спор организирахме през днешния ден в утринния блок на Радио " Фокус " . Срещаме ви с шеф, въвел 4-дневна работна седмица в компанията си и с специалист човешки запаси.

Петър Петев, шеф на компания, която е въвела 4-дневната работна седмица от 2019 година, посочи изгодите от този метод. “Експериментално беше въвеждането на тази скица на работа и видяхме, че това е работещ модел за нас. По време на пандемията доста наши специалисти се наложи да работят хоум офис. 4-дневният график на работа стимулира чиновниците - забелязах, че силата им се увеличи ", регистрира работодателят.

“Корпоративният дух завоюва, ентусиазмът на чиновниците завоюва от въвеждането на 4-дневната работна седмица. Мотивацията е вътрешна увереност, само че тя може да бъде подкрепена и извън. Тя кара специалиста да следва с готовност задачите и дилемите си. 4-дневната работна седмица за мен е сполучлив опит, който продължава и до ден сегашен ", счита Петър Петев, чиято компания има клонове в три български града.

“Тази работна седмица не е позволена във всеки бранш, тъй като в областта на услугите, където се изисква контакт с клиенти, това може да стане единствено при увеличение на човешкия запас. Нашата компания е консултантска и резултатът на специалистите ни не е подвластен от непрекъсната директна връзка с всеки един клиент ", регистрира Петев.

В диалога се включи и HR специалистът Петър Джугански. " Не във всеки бранш 4-дневната работна седмица е използвана. Подходящо е за консултанти и IT експерти. За публицисти това не е използвана скица, нито за хората, които работят на смени в магазини, да вземем за пример. 4-дневната работна седмица има своите преимущества - за специалности, където работата има ясни количествени индикатори ", разясни специалистът по човешки запаси.

Въвеждането на 6-дневната работна седмица в обществения бранш в Гърция има своята логичност, акцентира Джугански. “Този 6-ти ден се заплаща с 40% по-високо от останалите и няма изключителна работа в него. “Евростат " демонстрира, че Гърция е отличник в Европейски Съюз по най-вече направени часове на главната работа на хората, България е на съвсем същата позиция. Западноевропейците работят доста по-малко. Статистиката не всеки път обаче отразява изцяло действителността ", означи Джугански.

“Навсякъде липсват фрагменти. Само по южното Черноморие има дефицит на 27 000 служащи. Откъде ще ги намерим? Тези хора работят в чужбина, тъй като не им харесват изискванията на труд у нас ", счита още специалистът по човешки запаси.

Петъкът се трансформира в нещо като почивен ден. “Една компания с клон в България има доста гъвкава петъчна политика. Почти всеки петък през лятото работят единствено до 14 ч чиновниците. Там нямат нито един напуснал за цяло лято - към 200 души работят във компанията. Мой другар работи там - той се питаше къде другаде да отиде, където биха имали същите условия? Заплатата им е цялостна и те са удовлетворени ", регистрира Джугански. Освен това чиновниците на тази компания всеки месец имат най-малко по един петък, в който завършват работа по обяд.

“Винаги има недоволства към младото потомство работещи, само че това е естествена наклонност. Поколението Z са хора, които са малко по-млади, израснали са в напълно цифровизирана среда, търсят повече работа с мисъл и са по-големи почитатели на гъвкавото работно време. Има наклонност за връщането в офис среда ", счита Петър Джугански.

Много компании с 4-дневна работна седмица го вършат, с цел да задържат чиновниците си с този спомагателен тласък, счита той. “Във фабриката обаче подобен принцип не може да се вкара, тъй като ще пострада продуктивността. Свръхконтролът на чиновниците от страна на работодателя е традиция освен за България, а в международен мащаб. Някои работодатели са виждали, че не са случвали на доброжелателни чиновници и това естествено стяга контрола. Невинаги да работиш напълно в офис с обичайно работно време е неприятно за хората и за компанията ", сподели още специалистът по човешки запаси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР