Коя е причината да има нужда от правителство на третия

...
Коя е причината да има нужда от правителство на третия
Коментари Харесай

Иванов пред Дарик: Непоклатимата решителност на ДБ за съдебна реформа е причина за PR атаката от прокуратурата

Коя е повода да има потребност от държавно управление на третия мандат? С този въпрос стартира водещият Константин Вълков диалога си с Христо Ивановвъвфорума „ Стълбището ” на Дарик радио.

Има неща, които в случай че не ги случим в този момент, не е ясно по кое време ще бъде идващият политически прозорец, в които да може да се осъществят. Това са еврозоната, Шенген иПлана за възобновяване и резистентност, съобщи водачът на Да, България.

Въпросът не е с какви банкноти ще се разплащаме, а да сме в ядрото на планирането на огромната европейска финансова политика. Важно е България да бъде на масата, когато стартират да се взимат огромните решения за Европа и нейното развиване, съобщи той.

Според негопроблемът с Шенген е, че ние сме скачени съдове с Румъния, само че съседката ни е доста пред нас. Не се знае още какъв брой време ще вървим в пакет с тях, добави той. От позиция на жителите Шенген е значим за тяхното свободно придвижване, само че в дълбочина това е кръг на доверие за шерване на информация и общо охраняване на националната сигурност, в който България не се позволява, продължи той. Тепърва на Европа ще й се постанова съществено да надгражда системата си за национална сигурност, а Шенген е пиедестал, върху който ще се надгражда. Това да се употребяваме с доверие там значи да сме значима част от зоната за сигурност и да не следим процесите в профил.

Ако в този момент не се задвижи Планът за възобновяване и резистентност и в случай че не се види какво може да се предоговори по него, след това може да бъде късно, съобщи водещият политик на " Демократична България ". Важно за това предоговаряне е да има с кого да се направи. Нужно е Европа да знае “на кого да вдигне телефона в София ”, а в продължаваща догадка на политическа неустойчивост това е невероятно. Трябва да има кой да поема отговорност, с цел да може България да взе участие в договарянията и образуването на политическите покупко-продажби, съобщи Христо Иванов.

Липсата на трайна политическа субектност и посланичество основава проблем по всички горепосочени точки. Това не може да се случи без действителна правосъдна промяна, изясни гостът в студиото.

Превъоражаването също е основна тематика, която няма по какъв начин да бъде осъществена без явен притежател на отговорността. Сега е моментът това да се случи и България да покаже, че може да бъде виновен член на НАТО, когато стане мъчно, добави той.

Като различен проблем Иванов фиксира фактическото осъществяване на скрита Конституция, в която Народното събрание губи механизмите си и се отдалечаваме от парламентарния режим като форма на ръководство. Плашещо е, че това подхожда на политическите сили, тъй като страхът, че ще бъдеш осъден, в случай че не съумееш да съставиш държавно управление, става все по-далечен, съобщи той. Това води до цикличност, при която на всеки последващи избори дебатът против другите се изостря от ден на ден и най-после връзката става невъзможна, изясни Иванов.

В подтекста на всичко казано Иванов съобщи, че не пледира за безпринципно обединяване. Когато има значими политически цели не трябва да ни е боязън да приказваме един с различен и да се работи за постигането им, добави той.

На въпрос от водещия за опцията Демократична България да осъществя третиямандат Иванов отвърна, че след акцията в Nexo тази опция е доста намаляла. Той съобщи, че третият мандат връцете на Демократична България би се използвал за решение на проблемите с прокуратурата и заради тази причина тъкмо в този момент е направена тази акция. Той назова обстановката шумна PR акция, която има за цел да направи неуместна поддръжката за мандат на Демократична България.

Иванов изясни, че офанзивите за финансирането са несъстоятелни, защото няма по какъв начин да се наблюдава всяко едно подаяние към партията. Непоклатимата увереност за конституционна смяна от страна на Демократична България е предизвикала в прокуратурата да работи с подобен акуратен тайминг преди връчването мандата, с цел да отбрани Главния прокурор Иван Гешев.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР