Коя е най-използваната криптовалута в света? Ако смятате, че това

...
Коя е най-използваната криптовалута в света? Ако смятате, че това
Коментари Харесай

Най-използваната криптовалута в света не е биткойн

Коя е най-използваната криптовалута в света? Ако смятате, че това е биткойн, който съставлява към 70% от пазарната капитализация на всички криптовалути, евентуално грешите.

В този тъмен ъгъл на финансите е мъчно да се намерят съответни числа за размерите на търговията, само че данните на CoinMarketCap демонстрират, че криптовалутата с най-голям дневен и месечен размер на търговия е Tether, въпреки пазарната му капитализация да е с 30 пъти по-малка от тази на биткойн. Обемът на Tether надмина този за биткойн за първи път през април и непрекъснато го надвишава от началото на август с към 21 милиарда $ дневно.

Месечният размер на търговията с Tether е с към 18% по-висок от този на Bitcoin. Tether е и една от главните аргументи регулаторите да гледат с внимателно око на криптосвета. „ Ако няма Tether, ние губим голямо количество дневен размер - към 1 милиард $ или повече, според от източника на данни “, споделя Лекс Соколин, помощник на световната финансова технология в ConsenSys.

Tether е най-използваната stablecoin в света - категория криптовалути, които се стремят да избегнат съмненията в цените. Тя е и главен вход за множеството дейни търговци към пазара на криптовалути. В страни като Китай, където криптоборсите са неразрешени, хората могат да платят кеш, с цел да получат Tether, а оттова те могат да я заменят за Bitcoin или други криптовалути. "На доста хора в Азия им харесва концепцията, че тази криптовалута е отвън обсега на държавното управление на Съединени американски щати ", уточни Джеръми Аллайър, основен изпълнителен шеф на Circle.„ Това е функционалност, а не проблем “, акцентира специалистът.

Азиатските търговци дават отговор за към 70% от общата търговия на всички криптовалути, а Tether е употребена надлежно в 40% и 80% от всички преводи на две от най-големите международни криптоборси - Binance и Huobi, заяви Coin Metrics по-рано тази година. „ Не мисля, че хората в действителност се доверяват на Tether. Мисля, че хората употребяват Tether, без да осъзнават, че го употребяват и вместо това считат, че имат действителни долари в банкова сметка някъде “, сподели Тадеус Дриджа, откривател от Масачузетския софтуерен институт.

Начинът, по който Tether е ръководен, го трансформира в черна кутия. Докато биткойн не принадлежи на никого, Tether се издава от хонконгска частна компания, чийто притежатели имат също и криптоборсата Bitfinex. Точният механизъм, посредством който предлагането на Tether се усилва и понижава, не е явен. Точно какъв брой от него е затрупан с валута, издадена от страна, също е под въпрос, защото никой не е правил одити. През април компанията заяви, че делът е 74%.

Джон Грифин, професор по финанси в Тексаския университет в Остин, съобщи, че половината от растежа на биткойн през 2017 година е резултат от пазарна операция, в която е употребен Tether. Министерството на правораздаването в Съединени американски щати води следствие по случая.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР