Кой ще храни белия човек? Това е въпросътТака започва обширният

...
Кой ще храни белия човек? Това е въпросътТака започва обширният
Коментари Харесай

Един по-различен поглед към глобалната криза с Русия, войната и България

Кой ще храни белия човек? Това е въпросът

Така стартира обширният коментар на Патрик Смитьойс, холандец, женен за българка, който живее и прави бизнес в България. Задълбоченият му разбор е оповестен персоналната му фейсбук страница.

Публикуваме го без редакторска интервенция:

Русия в никакъв случай не е имала желание да нападне България, нито пък да взриви нуклеарни централи в Украйна или да хвърлят атомни бомби. "Умните и красивите " се смяха преди три седмици на пенсионерите, които се убиха за олио, само че за нас, и за всички останали бели хора на света, фактически главната болежка от войната в Украйна ще бъде това: цената на храната, на тока и изобщо на цялото ни всекидневие.

Докато всички вървят с Украински знаменца и викат против Русия - аз пък да кажа, в този свръх-неудобен миг, че от години се чудя по какъв начин е станало по този начин, че от втората международна война насам постановат на западния човек убеждението, че 150 милиона Руснаци, от които 90% християни, са най-голямата опасност за нашето битие. Мисля че коренът на тази война е точно в тази ужасна агитация, само че дано да не предизвикам непотребни разногласия.

От когато стана патакламата в Украйна умните ни управленци мислят от къде да купим петрол, газ, жито, царевица, желязо, уран и не знам си още какво. От Русия нищо повече няма да купим. Така твърдо са решили. За в този момент разбрах, че Европа ще станат първи приятелки с Катар за доставка на газ, пък за другите първични материали занапред ще разберем от къде считат да ги купим. Африка е огромна. Китай постоянно подава едно рамо в случай че става въпрос за бизнес. Целият свят е на нашето разположение. Или?

Направете с мен една къса инвентаризация на нашите бъдещи сътрудници. Демек, да забележим къде имаме другари. Да стартираме на изток.

С жълтата раса нямаме шанс. Жълтият човек ненавижда белия. Смятат ни за груби и невъзпитани. Хора, които единствено се интересуват от пари. Самодоволни и без културни полезности. Без история. И по този начин си е. Такива сме. В доста източни страни хората го считат за срам, когато локално момиче се омъжи за западняк. До там са нещата. В Азия няма никакви мечти за „ мулти-културни “ общества. Не се заблуждавайте. Всички сме очевидци на възхода на Китай, Корея, даже и на страни като Виетнам, само че да знаете, че по този начин наречените Азиатските тигри въобще не се стремят към „ равно “ другарство с нас. Бъдете сигурни.

Местим се малко на запад. Арабите. Незнам дали тук има потребност от прекомерно доста пояснение. Сунитите не могат да понасят Шиитите, камо ли ще съжителстват с невярващи и погрешни като нас. Чак скоро пристанеха да бесят християните в някои техни страни. Добре, че за в този момент стопанските системи им се крепят напълно на износа на петрол и газ и обичат долари... Но Арабите не са тъпи. Всички долари ги влагат в планове, които да им носят приходи сега когато свърши нефта и се притеснявам, че ние, белите, не играем изключително значима роля в тях. Напротив.

Да станем другари с Африканците тогава? Въпреки че в Африка има хиляди разнообразни нации, етнически групи и племена, няма нито един от тях, който не е потърпевш грубо от белия човек. В Африка несъмнено СиВи-то на Англичаните, Французите и Белгийците не е доста за проявление. Без това в съвсем всички региони на Африка от 10-20 години има необикновено възобновление на тяхната лична просвета. Сами развиват моди, музики, култури и изобщо метод на живот, за който ние даже не сме чували. От епохи Африка е безусловно самодостатъчна и има мощна наклонност износа на суровините да понижава, на сметка на пълноценни артикули или най-малко полуфабрикати. Като разбирате, че моторът на този подем не е единствено Африканския дух, само че също по този начин Китайския усет за бизнес и търговия. Щедро финансират и менажират големи планове като ЖП линии, пристанища, мини, мега-заводи и какво ли още не. А Китайците са част от локалното население, съвсем небележими, и имат необикновен нюх за това по какъв начин да разделят с локалните с цел да бъдат двете страни щастливи и удовлетворени. Сръчният и работливият, само че скромният Китаец спрямо белия човек, който обича да се вози на розов слон през джунглата, търсейки лъвци за отрепване. Разбрахте каква е нашата позиция в Африка. В този ред на мисли - бял човек на розов слон - в този момент виждам, че забравих за Индия, само че сами можете да сглобите приказката и за нея…

За да не стане напълно дълга историята, на бързо да минем през Ескимосите, от които им взеха рибата и им дадоха алкохола в подмяна, и Индианците, които за по огромната част още след появяването на Колумб са умрели от нашите заболявания. Без това Съединените Щати раздават правораздаване на двата Американски континента и няма какво да го мислим прекомерно доста.

Така. Белият човек. Кой ще го храни? От къде ресурсите? От къде потребно изкопаемите? Фосфати с цел да наторим нивите? Нефт, газ, дървесина… Ориз, жито, царевица… Белият човек е изгубен без другари, само че излиза, че доста другари не останаха по света. От към 10 години започнаха да ни отпаднат и финансовите лостове за въздействие. Появиха са нови играчи, които даже имат повече финанси от нас.

Да върнем към най-голмата страна на света, където живеят 150 милиона души, от които по-голямата част наподобява на нас на външен тип, споделя огромна част от нашите полезности и изповядва нащата вяра. Също по този начин Русия има всички естествени запаси от които белия човек ще има потребност за епохи напред.

Бежанците и жертвите на безсмислената, или по-скоро измислената война в Украйна, са огромна покруса. Още по-трагично е обаче, че цялата обстановка най-вероятно ще води до това, че Русия за постоянно ще се скъса със западния свят. Това е несъмнено доста кофти, тъй като супермаркетът на света дефинитивно ще затвори порти за нас.

Виновни ще сме ние. Русия неведнъж ни е предложил другарство, само че все сме им отказали. Още Петър Велики през 1697 идва в дребното холандско градче Zaandam. Беше облечен като елементарен човек и наел дребна къщурка в работническия квартал. Търсил работа като възпитаник, или стажант. Искал да научи по какъв начин да строи кораби.

Неизбежно било локалните след време да схванат, кой същина беше този руснак. Месеци наред Петър обикалял холандския хайлайф и поканил всички да дойдат в Русия с цел да развиват Руската стопанска система дружно. Но не. Западняците не схващат от дружно, макар че всички западни водачи желаят да повярвате, че точно думичката „ дружно “ е тайната на триумфа на западната надмощие. Но не. Лъжат ви. Заедно със своите – вероятно – само че дружно с другите: не.

Още по време на Петер Велики стана ясно, че търговия със първични материали и запаси може да има, само че единствено при изискване, че западът управлява логистиката, пазара и надлежно паричния поток. Холандците бяха първите западняци, които се отхвърлиха от най-искрената покана на Руснаците да станат другари.

От 1697 във връзка с Русия нищо не се е трансформирало. Никога не съм схванал каква е концепцията зад това да демонизираме тези, които най-приличат на нас самите. Пропагандата срещу Руснаците е чудовищна. Във всеки филм попада Руски терорист и всеки дебил приказва с съветски акцент. Руски бизнесмен по начало е олигарх. Руските артикули за нищо не стават (най-вероятно са радиоактивни)... Да не преставам ли? Само мога да си представям унижението, което усещат Руснаците, даже единствено в нашия взор. Срам ме е. Честно ви го споделям. Срам ме е, че западния човек фактически мисли, че самия той е центъра на вселената и всички са подчинени на него.

Осъзнавам, че пожертвам водопад от мнения за плюсовете и минусите на съветското другарство, само че имайте поради, че пиша тази публикация най-много като човек от епицентъра на остарелия запад. Потекло на едни Холандци, които са обикаляли света, колили и бесили в името на търговията. Грешката е в нас, не във вас. По-лошото е, че вие сте в бидона с руснаците. И с румънците, и с украинците.

За това оня ден щях да повърна когато чух Урсула ван дер Лайден да кажа, че Украинците са "наши " хора. „ ИСКАМЕ ги в Европейкия съюз “. Голяма излагация. Преди месец всички локални бягат от немски, френски или холандски автобус, когато чуят, че на задната седалка се возят двама украинци, тъй като има огромен риск да имат чума или туберкулоза. Сега са ни приятелски народ…

Както и да е. Стигнах дo най-важното, което желаех да кажа. Белият човек няма да оцелее в случай че няма естествени връзки - човешки и търговски - с Русия. Знам, че моментът е малко безразсъден с цел да отворим такава тематика, само че други разновидности в дълготраен проект няма. Колкото и да е красива фотографията и едвам има чудесни транс-етнически мисли и практики в по-модерни места из Европа – международната реалност е друга.

Възможно е да не харесвате настоящето управление на Русия, само че имайте поради, че тези лица нямаше да бъдат на поста си, в случай че Холандците бяха приели поканата на Петър Великия – да вземем за пример. Русия щеше да е друга, в случай че щяхме да бъдем равнопоставени сътрудници от години, или с две думи - в случай че „ остаряла Европа “ и Американците не бяха толкоз арогантни.

Не знам дали нашите хора, които са били в Харвард, са наясно с неповторимата позицията на България. България може да играе основна роля освен за мир в Украйна, само че също по този начин да натъпка първа пътека за нови другарски връзки сред Европа и Русия.

Мисля че, за жалост, нашите не са наясно, тъй като да си бил в Харвард или да си ОТ Харвард са две разнообразни неща. Тези които са част от Харвардския дух, като Ноам Чомски да вземем за пример, от доста време знаят, че международния ред е различен и западът незабавно има да премисли своята позиция и политики. За тези, които са минали през Харвард за малко, има заплаха да са слепи от повърхностния искра на Американският “way of life” и занапред ще открият в България транс-атлантичния нео-либерализъм, за който още по време на рецесията, която стартира през 2008г разбрахме, че по никакъв начин не работи.

И по този начин отново вървим най-отзад в опашката. Когато се отваря ФЕНОМЕНАЛНАТА опция България да стане мост сред Русия и Европа, тъкмо в този миг ние се нахендрихме с не един, а с двама минали през Харвард, които занапред ще ни накарат да живеем Американската фантазия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР