Кой не обича тропически плодове? Папаята е един от тях,

...
Кой не обича тропически плодове? Папаята е един от тях,
Коментари Харесай

Най-честите странични ефекти от папая


Кой не обича тропически плодове? Папаята е един от тях, чийто усет може да ни придвижи в гореща Африка. Независимо дали под формата на прясно изцеден сок, нарязан на късчета или като смути, папаята е освен приятност за небцето. Плодът се употребява за лекуване на разнообразни положения.

Съдържание на витамини А, В и С, както и фитоестрогени в плода е огромно. В него има протеолитични ензими (които разграждат протеини) като химопапаин и папаин. Те са известни със своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства . От минералите папаята е богата на калций, калий, желязо , фосфор, мед, цинк, магнезий.

Въпреки сладкия му усет, би трябвало да бъдем деликатни при потреблението на папая. Ето няколко странични резултати, които предизвиква:

Намалява кръвната захар

Ферментиралата папая може да намали кръвната захар. Ако по принцип имаме ниска кръвна захар , това носи риск, да вземем за пример при избрани хирургически процедури. Ако ни следва интервенция, би трябвало да не одобряваме ферментиралия плод най-малко две седмици преди нея.

Причинява алергия

Неузрелите плодове, листата и стеблото на дървото съдържат млечнобял латекс . Той може да аргументи тежка алергична реакция. Консумирането на по-големи количества неузрели плодове може да провокира хиперкаторинемия – оцветяване на кожата в жълто-оранжево, което се дължи значително на нарасналото равнище на каротин. Ако приемем повече от семената на плода, може да се отровин с карпатин.

Противопоказен при муковизсидоза

На някои пациенти с муковисцидоза е целесъобразно да употребяват папая поради ензима папаин , който е потребен за здравето им. Наскорошни проучвания демонстрират, че пациенти, страдащи от муковисцидоза могат да развият фиброзна колонопатия, която поврежда дебелото черво.

Разрежда кръвта

Папая може да усъвършенства резултата от някои медикаменти, употребявани за разреждане на кръвта , което може да докара до по-обилно кървене и поява на синини по кожата. Ако приемате такива лекарства, не е целесъобразно да похапвате от тропическия плод.

Намалява плодовитостта

Проучванията при животни са открили, че екстрактите от семена от папая могат да окажат отрицателно въздействие върху мъжкия фертилитет . Това става посредством намаление на броя на сперматозоидите и угнетяване на подвижността им.

Свързани публикации.. 5 изгоди от листата от папая 0 Грейпфрут – за какво е властелинът на цитрусите 0 Папая - с какво е потребна или може да ни навреди 0

Предизвиква аборт

Семената на папая могат да провокира т аборт. В по-неузрелите плодове има огромно количество латекс, който може да аргументи маточни контракции. При зрелите плодове няма тази заплаха, само че за препоръчване е бременните да не употребяват този плод.

Семената могат и да усилят притока на кръв по време на цикъл.

Причинява вродени недостатъци

Химическият съставен елемент папаин, открит в листата и плодовете, може да бъде отровен за бебето и да аргументи вродени недостатъци, в случай че бъдещите майки го одобряват по време на бременност.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР