Кой не обича един дълъг, горещ душ в края на

...
Кой не обича един дълъг, горещ душ в края на
Коментари Харесай

Кое е по-добре – топлият или студеният душ?

Кой не обича един дълъг, парещ душ в края на изтощителен ден? Или – може би по-актуалното сега – леден душ, постоянно споменаван поради здравните си резултати? Е, както с всичко, на което хората се любуват, науката е разгледала и къпането.

Оказва се, че горещият и студеният душ имат доста разнообразни резултати върху тялото. И има по-умен метод да се къпем.

 The Shower-bath Art.IWMARTLD3901

За множеството от нас горещият душ е желаната алтернатива за къпане. И съгласно проучване, показано на Съвместната интернационална конференция за разбор на системите за систематизиране на водата през 2018 година, множеството от нас имат много предсказуеми желания, когато става дума за температурата под душа – обичаме водата да е сред 40 и 41 °C, приблизително.

Това акцентира една явна изгода от душа в горния завършек на термометъра – просто е по-приятно. Те са релаксиращи: изследванията демонстрират, че горещите душове могат да ни оказват помощ да спим по-добре, а горещата вода също може да помогне за облекчение на напрежението в тялото, мускулната отмалялост и може би даже да помогне против дълготрайни болести като остеоартрит.

Горещият душ също може да усъвършенства кръвообращението. Когато са изложени на топлота, кръвоносните съдове на тялото се уголемяват и е потвърдено, че потапянето в топла вода усъвършенства артериалната вдървеност – главен фактор за развиването на сърдечно-съдови болести – както и притока на кръв при хора с хронична сърдечна непълнота.

Но горещите душове не са без дефекти: „ Топлата вода лишава кожата от нейните естествени масла, което води до изсушаване и сърбеж, а може да се стигне и до екзема “, споделя кожният лекар Седжал Шах. „ По същия метод горещата вода може да лиши косата от естествените й масла, което също ще я направи по-суха. “

А този резултат с понижаването на кръвното налягане може да бъде нож с две остриета. „ Сигурно съм чувал сходна история най-малко 10 пъти; човек взема парещ душ, усеща се зашеметен и се разсънва в локва кръв, тъй като е примрял и си е блъснал главата “, написа интервенционният кардиолог Хасан Маки за CIC Centers.

„ Топлината към този момент е предиздвикала огромна част от кръвта да бъде изместена към повърхностните тъкани (механизъм, който тялото употребява, с цел да се охлади) “, продължава Маки. „ С по-малко налична кръв в резервоара, по този начин да се каже, даже лекото намаление на кръвното налягане може да аргументи синкоп. “

 France-001966 - Shower Time (15554891310)

И по този начин, какво можем да кажем за студените душове? Смята се, че те са потребни за усмиряване на нежелани импулси – в действителност лекарите през 18-ти и 19-ти век ги предписват, от време на време много принудително, като лек за всичко, което считат за „ полуда “.

Но има ли твърди научни данни, подкрепящи тяхната здравословност? Всъщност има – въпреки и не при лекуването на психологични болести. Има няколко изследвания, които показват имуностимулиращия резултат на студените душове, макар че механизмът зад него към момента не е изцяло обяснен – може да има нещо общо със симпатиковата нервна система, която се задейства от студена вода и задейства инстинкта ни за самозапазване.

„ Когато той се задейства, като да вземем за пример по време на леден душ, се усилва хормонът норадреналин “, изяснява Линдзи Ботъмс, четец по физиология на упражненията и здравето в университета в Хертфордшир, в публикация за The Conversation. „ Най-вероятно това предизвиква повишение на сърдечната периодичност и кръвното налягане, които се следят, когато хората са потопени в студена вода, и се свързва с препоръчаните усъвършенствания в здравето. “

Душовете със студена вода също могат да подобрят кръвообращението – само че не, както вършат душовете с гореща вода, като директно влияние на самата вода. Вместо това се счита, че това се случва, откакто студената вода спре: тогава тялото би трябвало да работи в допълнение, с цел да се затопли още веднъж, което подтиква повече кръвен поток към кожата.

И когато се изразходват спомагателни старания, има спомагателна загуба на калории. Доказано е, че в действителност студената вода – вода с температури до 14°C – покачва метаболизма с коефициент 4,5, което навежда на изказванията, че студените душове могат да подтикват загубата на тегло. Към този резултат се прибавя и концепцията, че кафявата лой – типът лой, за която се счита, че е ключът към превъзмогването на затлъстяването – се задейства от ниски температури и се съхранява най-вече към раменете и шията, което я прави видимо идеално за душ лекуване за намаляване.

И най-после, има душевен изгоди от студения душ. „ Съществува школа, съгласно която потапянето в студена вода води до нараснала умствена зоркост “, написа Ботъмс, и отбелязва още, че студената вода, приложена върху лицето и шията, е посочила, че усъвършенства мозъчната функционалност при възрастни хора.

„ Студеният душ може също да помогне за облекчение на признаците на меланхолия “, прибавя тя. „ Предполага се, че заради високата компактност на студените рецептори в кожата, студеният душ изпраща голямо количество електрически импулси от периферните нервни окончания към мозъка, което може да има антидепресивен резултат. “

Но още веднъж – има заплаха от суперстуденото къпане. „ Потапянето в леденостудена вода може да накара тялото да изпадне в потрес “, споделя Глен Коулсън, специалист по здраве и вода от Cladding Direct.

„ Това може да провокира редица реакции – от хипервентилация до инфаркт. “

 Shower Bath, from Poetical Sketches of Scarborough MET DP883905

Ако и двата края на температурната канара имат преимущества, какъв е оптималният избор? Изглежда, че здравните специалисти са много обединени по този въпрос – и отговорът е: „ някъде по средата “.

„ Най-доброто решение е да вземете топъл, хладък душ и по-късно да завършите със студено изплакване през последните няколко секунди, с цел да се възползвате от преимуществата на студената вода “, споделя кожният лекар Карл Торнфелд пред The ​​Healthy.

И в случай че при някоя гореща вълна се къпете, с цел да се разхладите, уверете се, че не прекалявате. „ Студената вода в действителност няма да намали главната температура на тялото – това е, което тялото работи обезверено интензивно, с цел да стабилизира по време на мощна горещина “, споделя Коулсън.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР