Кой излъга пред медиите? - пита Националният институт по метеорология

...
Кой излъга пред медиите? - пита Националният институт по метеорология
Коментари Харесай

Кой лъже? И Денков, и Личев твърдят, че другият е поискал НИМХ да е в МОСВ |

" Кой излъга пред медиите? " - пита Националният институт по метеорология и хидрология във връзка самодейността за прехвърлянето му от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите посредством известие на уеб страницата си. Промяната е заложена в преходните и заключителни разпореждания на проектозакона за държавния бюджет за 2022 година



Когато това стана обществено известно, министърът на образованието акад. , че служебният министър на околната среда Асен Личев е изискал преместването на 16 юли 2021 година и го отбрани с думите, че " систематичното място на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е там, където се употребява неговата експертиза. Това е на първо място, само че освен Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ".

Същия ден, на 24 януари, пред  Личев споделя друго - че концепцията за местенето на Национален институт по метеорология и хидрология е била на Денков, който е изискал това още като длъжностен министър на образованието.

„ Той дружно с сегашния екоминистър Борислав Сандов имали персонални конфликти с Национален институт по метеорология и хидрология, сподели Личев, без да изпада в конкретика “, написа още Mediapool.

Личев споделя също, че до момента в който е бил длъжностен министър на екологията е имало подозрения за двойно финансиране на Национален институт по метеорология и хидрология . Причината е, че всяка година Министерство на околната среда и водите е превеждало към 2 млн. лева на института за следене на равнището на водите във реките. В същото време, не е имало изясненост по пера защо отиват отпуснатите от МОН пари за издръжката на Национален институт по метеорология и хидрология.

" Уважаеми господин Министър-председател, чакаме Ви за диалог в Национален институт по метеорология и хидрология " - се споделя още в известието на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология, където е оповестено и до Кирил Петков. То гласи:

" УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЕТКОВ,

Ние, работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), имаме следните въпроси към Вас:

Защо Правителството трансферира Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите с плана за закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г, макар трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН?

Прозрачно ли е взето решението за прекосяване на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите?

Смятате ли, че може да извършите заявената от Правителството смяна, без присъединяване на водещите специалисти в съответната област?

Знаете ли, че на 06.01.2022 година сме подали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички управителни органи в Национален институт по метеорология и хидрология и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната? Запознахте ли се с причините ни срещу това пренасяне?

...

Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да „ извади “ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули? Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента?

Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година в реалност ни се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии и да получаваме средства по тях? Чий е този „ пропуск “? "

То е подписано от: ас. Кръстина Малчева, прокурист на Общото заседание на Национален институт по метеорология и хидрология по член 6 от КТ; гл. ас. доктор Анастасия Стойчева, ръководител на Общото заседание на учените в НИМХ; проф. дн Димитър Сираков, ръководител на Научния съвет на НИМХ; ас. Евгения Егова, ръководител на АСО към НБС “ВОН ”- КНСБ в НИМХ; проф. доктор Христомир Брънзов, общоприет шеф на Национален институт по метеорология и хидрология.

Национален институт по метеорология и хидрология беше трансфериран от Българска академия на науките към МОН след митинги на метеоролозите преди три години.

За 2021 година бюджетът на Национален институт по метеорология и хидрология в началото е бил 21.9 млн. лева, само че през първото тримесечие е поправен и става близо 23.4 млн. лева В проектобюджета за 2022 година също е препоръчано Национален институт по метеорология и хидрология да разполага с 21.9 млн. лева В института на щат се водят 724 чиновници. Над половината от парите в бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология отива за тяхната прехрана.

Национален институт по метеорология и хидрология създава краткорсрочни, средносрочни и дълготрайни прогнози за времето. Прави разбори за преваляванията и снежната завивка. Следи температурата и атмосферното налягане, както и облачността.

Сега работещите в Национален институт по метеорология и хидрология са подготвени на митинги, в това число на прекъсване прогнозата за времето.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР