Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43

...
Кой и как допусна договарянето на колосалните като сума 43
Коментари Харесай

Гуцанов към министъра на правосъдието: Защо парите за затворите са договорени на тъмно?

„ Кой и по какъв начин позволи договарянето на колосалните като сума 43 млн.лв. за доставка на храни и питиета в системата на пандизите, без авансово съобщение и с по един претендент? “.

 

С този въпрос националният представител и учредителен секретар на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов се обърна по времето на парламентарния надзор през днешния ден към правосъдния министър.

Той уточни обстоятелствата: „ С решение от 18 май на изпълнителния шеф на Директива за птиците „ Фонд затворно дело “ е открита процедура по договаряне без авансово съобщение с предмет - доставка на храни и питиета на едро за лафки и бюфети в местата за отнемане от независимост. Видно от регистъра на публичните поръчки данните от поръчката са с планирана стойност 43 609 000 лева, като за присъединяване в процедурата са поканени по един-единствен участник за всяка от 4-те обособени позиции. Едно от лицата е поканено като единствен участник в 2-те обособени позиции “, акцентира Борислав Гуцанов.

По думите му, високите планирани стойности на поръчката, както и нейният предмет, обвързван с доставката на артикули до местата за отнемане от независимост, допуска дейно разходване на този обществен запас.

„ Дали това е по този начин при този метод на оповестяване – мощно се колебая. Как ще бъде изпълнена тази поръчка по този начин, че да има нужната конкуренция сред обособените компании и да се избере в действителност най-подходящата компания, откакто всичко е останало на мрачно? “, добави Борислав Гуцанов и се обърна към правосъдния министър: „ Как е изработен изводът, че едно-единствено лице би могло да извърши всяка една от обособените позиции по поръчката? Ще бъде ли извършена и предоставена тя при оповестените условия, поради явното несъгласие с правилата на конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация и какви дейности ще предприемете? “

АДФИ ще прави инспекция – както по този случай, по този начин и по предходно запитване на Борислав Гуцанов по отношение на доставката на газьол, още веднъж за пандизите, стана ясно от отговора на министър Славов.

„ Добре е, че АДФИ подхваща инспекциите, защото е обществена загадка, че в тези доставки има нарушавания от години. И когато се стига до директно договаряне, и то с по една компания на поръчка за по 10 млн. лева на позиция – е неуместно. Какво излиза - за 50 хиляди лева организираме процедура по Закон за обществените поръчки, а за 10 млн. лева не организираме нищо. И това се случва тъкмо в правосъдното министерство “, уточни Борислав Гуцанов.

Той добави, че чака резултати при подхванатите ограничения, защото по думите му там става въпрос за близо 2 млн. лева вреди, породени на страната. „ За доставката на храните – наясно сме, че преди процедурата е имало друга, открита процедура – само че става дума за над 43 млн. лева обществен запас и изрично, не трябва да се подхожда по този метод “, безапелационен бе социалистът.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР