Кой да изберете - Китай или Америка? Не очаквайте да

...
Кой да изберете - Китай или Америка? Не очаквайте да
Коментари Харесай

Технологичната студена война ще принуди света да избира

Кой да изберете - Китай или Америка? Не очаквайте да бъде елементарно.

Технологичната студена война сред Съединени американски щати и Китай е на път да се популяризира и това ще принуди водачите по света да вземат някои сложни решения.

Миналата седмица написах, че се спусна цифрова Желязна завеса, когато американският президент Доналд Тръмп предприе дейности за уединяване на китайската компания Huawei Technologies. Само седмица по-късно световните корпорации бяха наранени от това разделяне.

Собственикът на Гугъл, Alphabet, съобщи, че ще прекъсне някои връзки с Huawei, в това число като ограничи достъпа на китайската компания за електроника до своята мобилна операционна система Android. Оттам телекомуникационни компании от Япония, Англия и Тайван, наред с други, отхвърлиха поръчките си за най-новите устройства на Huawei. Microsoft Corp. отстрани продуктите на Huawei от своя азбучник Azure Stack, а английската ARM Holdings, в този момент благосъстоятелност на SoftBank Group, сподели, че ще извърши заповедта да спре да доставя някои детайли, обект на патентни права, употребявани при полупроводниците.

Тези компании следват инструкция, издадена от суверенна страна. От тяхна позиция те не са имали кой знае какво поле за маневриране, както правно, по този начин и чисто функционално (ако един телефон не може да употребява Android както би трябвало, това е проблем)**.

По всяка възможност ще се оформи по-бавно, само че по-важно разделяне сред страните, с рухването на тази цифрова Желязна завеса. Разполагането с взаимно изключващи се софтуерни сфери не значи просто, че снабдителните вериги ще се отразяват една друга на разнообразни континенти. Това по-скоро ще значи за обособените страни, че всяко бизнес и капиталово решение ще стане политическо.

Американските технологии към момента са водещи в света и това ще остане по този начин още известно време. Китай обаче демонстрира предпочитание да откри връзки с разрастващи се страни и да им помогне по способи, до които Съединени американски щати в миналото прибягнаха. Изграждането или субсидирането на закрепени и мобилни информационни мрежи евентуално ще продължи. Дело на Huawei или ZTE, само че финансирано, директно или непряко, от Пекин.

Въпросът не опира единствено до високотехнологичните мрежи. Голям брой разрастващи се страни желаят високоскоростни железопътни линии, ефикасни пристанища и летища и енергоспестяващи, едва замърсяващи електрически коли. Всички тези неща може да бъдат обезпечени от Америка и нейните съдружници. Япония, Европа и Канада имат технологиите и ноу-хауто, с цел да оказват помощ. Но като се изключи че е в положение да предложи същото, Китай разполага и с нужния политически и финансов капитал. Волята към този момент я има под формата на самодейността " Един пояс, веднъж ".

Ако дадена страна обаче се съгласи да одобри китайски мрежи или инфраструктура, е все по-вероятно нейният достъп до американски артикули да бъде отсечен под маскировката на съображения за националната сигурност на Съединени американски щати.

Филипините и Виетнам въплъщават това опълчване.

Филипините исторически имат близки връзки със Съединени американски щати. Президентът Родриго Дутерте обаче непрекъснато редува любовта и омразата в връзките си с Китай, като по едно и също време отбелязва войнствеността на Пекин към неговите съседи и желанието му да подписва покупко-продажби. При ръководството на Дутерте двете страни подписаха повече от дузина съглашения, едно от които планува China Telecom да построи мобилна мрежа във Филипините. Настроенията към Китай бяха обобщени този месец от министъра на външните работи Теодоро Локсин в изявление за Блумбърг: " Китайското предложение за стратегическо партньорство е малко по-привлекателно от актуалната оферта на Съединени американски щати за стратегическо комплициране. "

Виетнам, таман противоположното, би трябвало да наподобява натурален съдружник на Китай. Агресивното държание на Пекин обаче не му завоюва благосклонностите на виетнамците, които в това време са настроени относително благосклонно към Съединени американски щати. Четири десетилетия след края на жестоката война, двете страни построяват военни връзки, в миг когато Виетнам се пробва да сдържи надигащата се китайска мощност. Това усилва вероятността Ханой да отхвърля китайските оферти, в случай че тяхното приемане би означавало загуба на благоразположението на Вашингтон. Изборът обаче няма да е елементарен, поради това какъв брой великодушни са китайските предложения.

Подобни решения ще би трябвало да бъдат взимани по целия свят. Това няма да става бързо и евентуално няма да бъде правено категорично в публични изказвания. Вместо това тези решения ще бъдат взимани в заседателните зали на бюрократични институции, на срещи в кабинети и в задгранични посолства, където килимите ще бъдат изтърквани от едно същинско стълпотворение от държавни и частни лобисти.

Така както светът бе разграничен по военни линии преди 70 години, цифровата Желязна завеса ще принуди политическите водачи да вземат решение дали са тима на Китай или от този на Америка. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР