Ковид екземата, Ковид уртикария и косопад са последствията за кожата

...
Ковид екземата, Ковид уртикария и косопад са последствията за кожата
Коментари Харесай

60% от преболедувалите Ковид-19 получават косопад

Ковид екземата, Ковид уртикария и косопад са следствията за кожата след прекаран Ковид-19. Това стана ясно от конференцията на Българското дерматологично дружество(БДД) преди старта на 14-ата Национална акция „ Диагностика и профилактика на кожните алергични болести “, заяви Bulgaria ON AIR.

„ Освен дезинфектантите, които унищожават външния пласт на кожата, парфюмите също оказват въздействие и могат да провокират алергична реакция. Трябва да се употребява верен крем за ръце, който да образува външен пласт, който да защищава ръцете ни денем, когато се постанова да използваме антисептици “, това посъветва доцент доктор Развигор Дърненски.

Д-р Румяна Янкова посочи, че уртикарията се получава по импровизиран метод, тя е хронична и има повече от шест седмици резултат върху пациента.

„ Знае се, че при Ковид инфекцията кожните проблеми се следят преди развиването на Ковид признаците като да вземем за пример копривната тресчица. Вече след развиването на инфекцията се вижда уртикария и в четиримесечен интервал от време не престават следствията от вируса върху кожата “, изясни още тя.

„ В началото кожните лекари стояхме доста встрани, тъй като кожните проблеми първоначално бяха доста редки. Изведнъж, когато завърши Ковид пандемията, 60% от пациентите започнаха да се оплакват от косопад “, това показа и доцент доктор Жана Казанджиева.

„ Всеки един косъм минава през четири цикъла. Косопадът поражда точно, когато от първия се минава в последния етап - от етап на развиване се минава към етап на отмора. Този косопад трае към 3 месеца, а в Ухан след направено изследване излиза наяве, че 48,5% от Ковид-пациентите се оплакват от косопад. Този проблем се назовава пост Ковид-19 или късен Ковид синдром “, изясни още доцент Казанджиева.

 

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР