Ковид-19 ще бъде признат за професионално заболяване в секторите на

...
Ковид-19 ще бъде признат за професионално заболяване в секторите на
Коментари Харесай

Ковид-19 става професионално заболяване- попада ли България в списъка?

Ковид-19 ще бъде приет за професионално заболяване в секторите на опазването на здравето и обществените грижи и оказването на помощ по домовете, а в изискванията на пандемия - и в браншове, в които има огнища на заболяването при действия с потвърден риск от зараза. Това стана ясно откакто преди ден страните членки, служащите и работодателите реализираха единодушие в границите на Консултативния комитет на Европейски Съюз за сигурност и здраве на работното място (ACSH) по отношение на нуждата от признаването на болестта и поддържаха актуализирането на листата на Европейски Съюз на професионалните болести.

" Професионална болест " е заболяване, което е настъпило извънредно или най-вече под въздействието на нездравословните фактори на работната среда или на трудовия развой върху организма.

След мнението на ACSH Комисията ще актуализира Препоръката, в която са изброени професионалните болести и сътрудниците, които могат да ги причинят, който лист Комисията предлага да бъде приет от страните членки. Целта е страните членки да приспособяват националното си законодателство в сходство с обновената рекомендация.

Ако заболяването бъде приета за професионално заболяване в дадена страна членка, служащите в съответните браншове, които са се заразили с Ковид-19 на работното място, могат да получат специфични права съгласно националните правила, като да вземем за пример правото на обезщетение, разяснява Money.bg.

Признаването на и обезщетяването за професионалните болести е от национална подготвеност. Повечето страни членки оповестиха на Комисията, че към този момент признават Ковид-19 като професионално заболяване или трудова акцидент в сходство с националните си разпореждания. Актуализацията на Препоръката на Комисията по отношение на професионалните болести е значима стъпка, която подкрепя признаването на Ковид-19 като професионално заболяване във всички страни членки.

За момента Ковид-19 не попада в Списъка на професионалните заболявания на България.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР