Коварна опасност дебне шофьорите на наша магистрала.На АМ ``Хемус има

...
Коварна опасност дебне шофьорите на наша магистрала.На АМ ``Хемус има
Коментари Харесай

Опасност дебне шофьорите на АМ Хемус ВИДЕО

Коварна заплаха дебне водачите на наша автомагистрала.

На Автомагистрала ``Хемус " има условия за аквапланинг. Това предизвестяват от Европейския център за транспортни политики. Те разгласяват и видео, което демонстрира настоящото положение на настилката в сектор от автомагистралата.

От него се вижда, че асфалтът е влажен, а по него има вода.

Припомняме, че аквапланинг се получава, когато сред протектора на гумата и пътя се образува пласт вода. Тогава на процедура автомобилът няма директен контакт с асфалта, и е невероятно да бъде ръководен.



Какво предизвиква аквапланинга?

Три са факторите, които работят дружно.

Първият, напълно явно, е съществуването на задоволително вода по пътя. Периодът на есенните дъждове я подсигурява. Както прочее и българските пътища, които, дано се изразим внимателно, не всеки път включват при строителството си мисълта за оттичане на водата. Така на всеки 6-7 секунди по влажен път гумата ви изхвърля встрани еквивалента на цялостна кофа с вода.

Вторият фактор е скоростта: колкото по-бързо се движите, толкоз по-малка е контактната повърхнина на гумите ви. И в това време толкоз по-голямо е налягането върху водния пласт, водещо до аквапланинг.

Третият фактор, естествено, са гумите. При щедро измокрен път естествената ви гума води встрани по една кофа вода на всеки 6-7 секунди. Но в случай че протекторът е изхабен и каналите са прекомерно плитки, успеваемостта спада. Затова и множеството специалисти предлагат в дъждовния сезон да не се пътува с гуми, чийто протектор е под 4 милиметра.

Важно е също какво е налягането в тях. Твърде напомпаната или прекомерно спадналата гума се деформират и контактната повърхнина понижава.

Препоръчителното налягане за множеството гуми е към 2.4 бара, или атмосфери (при множеството коли точният индикатор е указан с записка на вратите или във малката врата към гърлото на резервоара). Ако налягането падне до 2 атмосфери, рискът от аквапланинг нараства с към 25 %.

Шофирайте деликатно!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР