Котките винаги са възприемани като по-малко любящите домашни любимци, но

...
Котките винаги са възприемани като по-малко любящите домашни любимци, но
Коментари Харесай

Котките възприемат стопаните си като родители

Котките постоянно са възприемани като по-малко любящите домашни любимци, само че ново изследване оборва това разбиране. Според отчет, оповестен в “Кърънт байолоджи”, котките възприемат своите стопани като родители и отношението им към най-близките хора се приближава повече към това на човешки бебета към родителите им.

За опита са употребявани 70 дребни котенца. Учените съставили тест, който събира в себе си критерии за обвързаност най-често срещани при кучета, примати и човешки бебета, отбелязва БТВ.

Първоначално котетата били в компанията на своите стопани, след което хората излизали от стаята за известно време и още веднъж се прибирали.

Учените от своя страна следили държанието на животинките и открили, че могат да бъдат разграничени на няколко групи: сигурен, безсистемен, спорен и избягващ.

Около 60% от котенцата посочили поведение, от което излиза наяве, че изпитват сигурност, когато обичаните им хора са към тях. 30% от животинките пък посочили, че са несигурни, което значи, че траяли да се тормозят даже след връщането на стопаните си в стаята.

При съпоставяне биолозите открили, че това поведение се приближава най-вече до това на човешките бебета.

Същият опит бил още един и по-големи котки – резултатите били същите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР