Костромският свещеник Йоан Бурдин, който беше задържан за антивоенна проповед

...
Костромският свещеник Йоан Бурдин, който беше задържан за антивоенна проповед
Коментари Харесай

В Руската федерация арестуваха свещеник заради проповеди срещу войната

Костромският духовник Йоан Бурдин, който беше арестуван за антивоенна проповед в храма „ Възкресение Христово “ в с. Карабаново, Костромска област, е бил наказан от районния съд и му е наложена санкция от 35 000 рубли, което е към 200 $ по последния курс на рублата.

Решението може да бъде обжалвано на по-горна инстанция, което свещеникът ще направи. Той е измамен под отговорност за „ дискредитиране на въоръжените сили на РФ “ по новия член от Кодекса на Руската федерация за административните правонарушения, който инкриминира „ клеветническа информация за военните сили на Русия “. За проповедта на о. Йоан против войната в Украйна, произнесена в селски храм, е съобщил на управляващите един от енориашите, прецизира Двери.

Парите за санкцията са събрани от близки и другари на свещеника, защото тя е три пъти повече от месечната му заплата. В коментар във връзка правосъдното дело против о. Йоан Бурдин Сергей Чапнин показва, че в Руската черква се счита за изцяло обикновено епископът да не се застъпи пред светските управляващи за свещеника си. „ Ако свещеникът проповядва Евангелието, а страната го съди поради това, то епископът е задължен да се застъпи за него. Това е естественото, това е изцяло естественото. В това е християнската (ако щете, корпоративната) взаимност.

Ние обаче прелестно знаем, че в случай че страната е недоволна, то първият, който е по-тих от водата и по-нисък от тревата, това е епископът. По-голямата част от днешните епископи са страхливи, опасяват се от страната повече, в сравнение с свещениците. Те по-скоро ще наложат възбрана на свещеника, в сравнение с да си мръднат пръста в негова отбрана.

Да, има и някои изключения. Да, от време на време има и негласна поддръжка, само че това са по-скоро изключения от разпоредбите. А разпоредбите не се трансформират. И в Московска патриаршия постоянно е било по този начин. Московска патриаршия е основана, с цел да е в сгода на страната и постоянно да се опасява от нея “, споделя Сергей Чапнин. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР