Кости на огромна праисторическа костенурка бяха открити случайно в началото

...
Кости на огромна праисторическа костенурка бяха открити случайно в началото
Коментари Харесай

Откриха гигантска праисторическа костенурка

Кости на голяма праисторическа костенурка бяха открити инцидентно при започване на месеца от миньори в разположената в планините на Южна Колумбия мина Пала де ла Менара. Откритите фосили смаяха с големите си размери палеонтолозите, пристигнали на мястото.

Първоначалните разбори са посочили, че единствено главата на античното влечуго е била с невероятните 120 сантиметра дължина. Корубата на съществото пък е била с дължина повече от 2.50 метра. Това е най-едрият тип костенурка, намиран до момента, безапелационни са специалистите в региона. Откритият образец е най-малко два пъти по-голям от познатите до момента представители на този тип.

Първоначално заради огромните размери учените сметнали, че са попаднали на кости на няколко типа праисторически животни, само че последвали разбори им посочили, че бъркат. Установено е, че животното е живяло преди повече от 60 милиона години на територията на модерна Южна Америка.

Палеонтолозите дефинират гигантската костенурка като представител на типа Carbonemys cofrinii, т.е въглищна костенурка, което изяснява мястото, на което е била открита. Днес най-големите костенурки са обитаващите Галапагоските острови в Тихия океан. Възрастните доближават тегло над 400 кг и дължина повече от 1.8 метра.

Учените считат, че античната костенурка е била тревопасна и се е хранила с плодове и шубраци. Поради големите си размери тя съвсем не е имала естествени врагове. Изключение вършат единствено няколко хищника, живели на континента по същото време.

Фосил от точно подобен див звяр е бил открит във Венецуела при започване на годината - гигантска змия, с дължина повече от 14 метра и тегло от 3 тона. Костите са на познатата на науката титанбоа. Откритият образец обаче се явява един от най-едрите, намирани досега.

В менюто на гигантската змия влизали крокодили и великански костенурки, считат учените. Смайващо с размерите си влечуго с дължина колкото рейс и тежащото звук и половина е царувало над амазонските джунгли в продължение на два милиона години.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР