Косовските сърби, които блокираха пътища в Северно Косово от 19

...
Косовските сърби, които блокираха пътища в Северно Косово от 19
Коментари Харесай

Косовските сърби вдигнаха барикадите след преговори и призиви от ЕС и САЩ

Косовските сърби, които блокираха пътища в Северно Косово от 19 дни, се съгласиха да стартират да отстраняват барикадите от четвъртък сутринта. Така те се подчиниха се на апелите на Съединените щати и Европейския съюз за понижаване на напрежението, съобщи. Етническите сърби ще стартират да отстраняват барикадите си в Северно Косово в четвъртък, удостовери и президентът на Сърбия Александър Вучич. Новината пристигна след среща на Вучич с представители на протестиращите сърби късно в сряда.

В сряда някогашният чиновник на реда Деян Пантич, чието задържане провокира митингите, беше подложен под домакински арест. Придружен от свои висши помощници и военни чиновници, сръбският президент дойде в Рашка, покрай косовската граница, два дни, откакто сръбската войска беше сложена в най-висока бойна подготвеност след седмици на ескалиране на напрежението сред Белград и Прищина.

„ Не си правете илюзии, че някой се тормози от ситуацията на нашия народ. Но като се изключи че послужиха като мотив за яростни офанзиви против Сърбия, барикадите демонстрираха тежкото състояние на сърбите. И това, което постигнахме, е плод на битката на хората, които издигнаха барикадите. Никога нямаше да реализираме същия резултат без тях ”, уточни Вучич.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР