Косовските и албанските електроразпределители KOСТТ и ОСТ подписаха споразумение в

...
Косовските и албанските електроразпределители KOСТТ и ОСТ подписаха споразумение в
Коментари Харесай

Косово се откача от енергийната мрежа на Сърбия

Косовските и албанските електроразпределители KOСТТ и ОСТ подписаха съглашение в Тирана за основаване на взаимна енергийна система, която ще постави завършек на десетгодишната взаимозависимост на Косово от електрическата мрежа на Сърбия, оповестяват косовските медии.

Споразумението е подписано със знанието на Европейската мрежа от оператори на преносни системи (EМОПС) и се чака да влезе в действие през април 2020 година

Официален Белград към момента не е коментирал.

Изпълнителният шеф на KOСТT Илир Шала съобщи, че с подписването на съглашението „ Косово ще се откъсне от електромрежата на Сърбия (EMС) и ще стане част от OСТ “.

„ Това е историческо съглашение за Косово и КОСТТ, тъй като до момента като КОСТТ, ние бяхме част от регулаторния блок на ЕМС (Сърбия, Черна гора и Северна Македония). С подписването на съглашението и използването му през април 2020 година несъмнено ще напуснем сръбското регулаторно пространство и ще станем част от регулаторния блок с Албания “, сподели Шала.

Изпълнителният шеф на OСТ Скерди Дренова съобщи, че съглашението “създава удобни условия за оптимално потребление на индустриалните запаси в границите на блока ”, оповестяват косовските медии.

Сърбия и Косово подписаха контракт за ръководство на електрическата мрежа през 2015 година, само че съглашението по този начин и не влезе в действие. Двете страни са придобили мрежата на Косово, построена, до момента в който Косово е било част от Сърбия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР