Косовски полицай загина при престрелка между служителите на реда и

...
Косовски полицай загина при престрелка между служителите на реда и
Коментари Харесай

Убити и ранени при престрелка между полиция и терористи в Северно Косово

Косовски служител на реда почина при престрелка сред чиновниците на реда и терористична група. Властите в Прищина упрекнаха Белград за нападението, съобщи БГНЕС.


В размяната на изстрели, гибелта си откри сержант от полицията на Косово. Първоначалните сведения бяха, че в престрелката е потърпевш още един чиновник на граничната полиция, само че при последвалата актуализация на информацията стана ясно, че ранените са двама, като няма заплаха за живота им. Драматичната обстановка се разви край село Банска, община Лепосавич, която се намира в обитаемото най-вече с етнически сърби Северно Косово.

Според изказване на косовския министър председател Албин Курти, групата, която е направила нападението над чиновниците на реда се състои от 30 души, които министър-председателят дефинира като тежко въоръжени експерти. Курти твърди, че въпросните лица носят униформи, сходни на тези, които носят специфичните военни елементи. Правителственият глава на Косово заяви, че нападателите, които той дефинира като терористична група, са обградени от косовските сили за сигурност в Банския манастир. Към момента се оповестява за един погубен измежду нарушителите.

Премиерът Албин Курти и президентът на Косово Вьоса Османи се сплотиха към тезата, че въпросната терористична група е подпомагана финансово и логистично от Белград.


„ Организираната престъпност с политическа, финансова и логистична поддръжка от формален Белград нападна нашата страна “, написа Албин Курти във Facebook.

„ Убийството на служител на реда и раняването на различен служител на реда в северната част на Косово, планувано, проведено и осъществено от сръбски незаконни банди, е нахлуване против закона и реда в северната част на страната, то е нахлуване против Косово. Тези набези за следващ път потвърждават дестабилизиращата мощ на проведените от Сърбия незаконни банди, които отдавна дестабилизират Косово и района, както демонстрираха нападенията против членове на КФОР, публицисти и жители “, се твърди в известие публикувано от пресслужбата на президента на Косово Вьоса Османи.

Висши политици от Западните Балкани разясниха случилото се, като най-активни в изявите си бяха албанските водачи.


Албанският президент Байрам Бегай съобщи, че за него това е съществено нарушаване на реда и сигурността в Косово и прикани интернационалната общественост да реагира уверено против поръчителите и изпълнителите на това извънредно тежко действие в името на стабилността на Косово и мира в Западните Балкани.


Не закъсня и изказването от страна на албанския министър-председател Еди Рама, който написа в обществената мрежа „ Х “, че днешната обстановка е „ най-големият алармен звън досега за продължаващия риск от прерастване на продължителната рецесия в Косово във въоръжен спор “.

Той изиска привикване на изключителна мирна конференция под наблюдението и гаранцията на Европейски Съюз и Съединени американски щати и в същото време предприемане на всички изключителни ограничения дружно с КФОР. Рама акцентира, че евроатлантическата общественост би трябвало да събере цялата си внушителна мощ и необратимо да сложи Косово и Сърбия на масата на разговора за нормализиране.


Външният министър на Северна Македония Буяр Османи също остро осъди убийството на служителя на реда и изрази съболезнованията си към околните му. Първият посланик на РСМ съобщи, че съгласно него няма заплаха за стабилността в Косово.

Бившият черногорски външен министър Миодраг Влахович, сходно на Курти и Вьоса Османи, упрекна Сърбия за случилото се.

„ Не виждат ли посолството на Съединени американски щати в Сърбия и Европейски Съюз, че насилието и убийствата в северната част на Косово, проведени от ръководената от Александър Вучич Сърбия, нейните служби за сигурност и престъпни кръгове, ясно демонстрират неуспеха на десетилетната политика на сдобряване и демонстрират, че тя е надълбоко неправилна и контрапродуктивна “, написа той в профила си в „ Х “.

Посолството на Съединени американски щати в Косово, на собствен ред, не остана безмълвно и изрично осъди проведените и насилствени набези.

„ Извършителите би трябвало да понесат и ще понесат отговорност и ще бъдат изправени пред съда. Те би трябвало неотложно да преустановят нападенията си “, се споделя в позицията на посолството.

Официален Брюксел също изрази своето отвращение от ужасното закононарушение.

„ Осъждам по най-категоричен метод ужасното нахлуване на въоръжена тайфа против косовски служители на реда в Банска в северната част на Косово, при което един служител на реда почина, а двама бяха ранени. Всички обстоятелства към нападението би трябвало да бъдат потвърдени. Отговорните причинители би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването “, сподели висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел.

„ Остро съдя ужасното нахлуване против косовската полиция нощес. Насилието под каквато и да е форма е безусловно недопустимо. Сърцето ми е с жертвите, техните фамилии и сътрудници. Извършителите би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването. Всички би трябвало неотложно да се върнат към разговора ", написа в обществената мрежа „ Х “ специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак.

Очаква се сръбският президент Александър Вучич да направи изказване, в което да отговори на обвиняванията, които бяха отправени към него и страната му. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР