Косовската полиция влезе с бронирани превозни средства в село Банска

...
Косовската полиция влезе с бронирани превозни средства в село Банска
Коментари Харесай

Косовската полиция влезе с бронирани маашини в село в Северно Косово

Косовската полиция влезе с бронирани транспортни средства в село Банска в Северно Косово, с цел да го обезопаси и претърси, ден откакто четирима души бяха убити там в престрелка сред полицията и въоръжени етнически сърби, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въоръжените мъже нахлуха в село Банска в неделя, като влязоха в конфликт с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. 

Полицията завладя манастира късно в неделя, откакто трима нападатели и един косовски служител на реда бяха убити.

Въоръжените полицейски елементи са претърсили през днешния ден къщи в селото, като са издирвали въоръжени мъже, които не са избягали, сподели за Ройтерс полицейски източник. Сутринта селото към момента е било недостъпно за публицисти, отбелязва организацията.

След като косовската полиция заяви през вчерашния ден, че е разкрила голям брой оръжия и екипировка в Северно Косово, през днешния ден вестник „ Коха диторе “ съобщи, че в Звечан е бил открит още един автомобил, цялостен с въоръжение.

Косовският министър председател Албин Курти упрекна Сърбия, че финансира и изпраща въоръжени мъже в Косово. Сръбският президент Александър Вучич отхвърли обвиняванията и от своя страна упрекна Курти в подбудителство към принуждение поради отхвърли му да образува Съюз на сръбските общини (ССО) в Косово, който би дал повече автономии на сърбите там и поради честите полицейски акции на север в Косово, където сърбите са болшинство.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел беседва през вчерашния ден и с Курти, и с Вучич. От 2013 година насам Косово и Сърбия водят разговор с посредничеството на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си. 

Напрежението сред Косово и Сърбия набъбна след конфликтите в северната част на Косово през май, когато повече от 90 мироопазващи бойци на НАТО и към 50 сръбски протестиращи бяха ранени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР