Косово отново се превърна в център на събитията на Балканите,

...
Косово отново се превърна в център на събитията на Балканите,
Коментари Харесай

Сериозно напрежение между Косово и Сърбия след арест на сръбски дипломат

Косово още веднъж се трансформира в център на събитията на Балканите, откакто специфични елементи на полицията влязоха по време на съвещание на кръгла маса по отношение на Косовския въпрос и арестуваха ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското държавно управление Марко Джурич.
Според БГНЕС в сегашния миг Джурич е изведен от територията на Косово в Сърбия. Той е бил изведен от Косово през граничния пункт Мердар, откакто се яви в съда за " нарушаване при пресичането на границата ". Очаква се на Джурич да бъде неразрешено за дълго влизане в Косово и Метохия .
Арестът от косовските специфични елементи на високопоставения сръбски държавен представител, поражда опасения за ново усилване на напрежението в Косово в миг, когато Белград и Прищина наподобява имат предпочитание за възобновяване на разговора. Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи в официално съобщение, че Марко Джурич е бил отведен до граничен пункт сред Косово и Сърбия.
Сръбският президент Александър Вучич от своя страна свика незабавно Съвета за сигурност на Сърбия. Всички, които са взели участие в арестуването на ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското държавно управление Марко Джурич в Косовска Митровица, ще дават отговор пред съда , съобщи Вучич след изключителното съвещание. " Ще бъдат заведени редица углавни каузи, ще дават отговор всички ", акцентира сръбският държавен глава.
Косовската полиция работи според законите при задържането на Джурич, който е влезнал незаконно в Косово . Призовавам за усмиряване на жителите. Този случай не би трябвало да попречи на връзката сред Белград и Прищина. Това сподели от своя страна президентът на Косово Хашим Тачи.
Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на сигурноста и външната политика Федерика Могерини заяви, че е разговаряла по телфона с Тачи и с Вучич. " Обадих се на Тачи и Вучич. Осъдих случилото се през днешния ден в Косово. В момента Джурич е на независимост и се връща назад. Необходимо е усмиряване на обстановката и запазването на разговора ", написа Могерини в Twitter.
Въпреки че мнозина сръбски жители излязоха по улиците в Косовска Митровица, няма известия за напрежение или произшествия там. По-рано денем косовските управляващи предизвестиха, че не са давали позволение за влизане на косовска територия на няколко сръбски ръководители, в това число и на Джурич. Служители на силите за сигурност с маски и качулки и въоръжени с автомати бяха ситуирани по границата, подкрепени от бронирана техника.
Посещенията на министри и други ръководители от Белград в регионите в Косово, където живее сръбско малцинство, не са необичайност, само че те се вършат след договаряния сред двете столици и получават позволение от Прищина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР