Косово иска обединение с Албания пред заплахата от Сърбия за

...
Косово иска обединение с Албания пред заплахата от Сърбия за
Коментари Харесай

Курти: Русия може да провокира бъдещи конфликти на Балканите чрез Сърбия

Косово желае обединяване с Албания пред опасността от Сърбия за подкопаване на държавността и институциите. Босна, Косово и Черна гора са евентуални бъдещи цели на Русия за разпалване на спор. Това сподели косовският министър председател Албин Курти в изявление за " Катимерини ".

Премиерът описа в изявлението за проектите за обединяване, провокациите пред Западните Балкани и пътя напред за Прищина.

" Искаме тясно съдействие с Албания, само че не в ущърб на малцинствата. Албания и Косово са две разнообразни страни, само че не и две разнообразни народи. Проблемът е, че Белград се намесва и желае да подкопае нашата държавност и нашите институции. Тогава е естествено да желаеме да бъдем по-силни, тъй като Сърбия е доста по-силна от нас ", сподели той.

Относно Брюкселското съглашение от 2013 година, което приканва за основаването на Общност на сръбските общини, Курти сподели: " Има 33 съглашения, Белград не желае да извърши над две трети от тях, а упорства единствено за това. Когато бях в съпротива, се противопоставих на това, тъй като не е нещо, за което сърбите в Косово упорстват. Общността на сръбските общини нарушава конституцията по дух и по писмен знак. Това постоянно е било план от горната страна, в никакъв случай изпод. Няма произшествия сред албанци и сърби ".

Той е уверен, че сърбите в Косово не се опълчват на него като министър председател. " Имам сръбски министър, сърбите са във всички институции, само че Белград оказва огромен напън върху тях, с цел да не бъдат лоялни към Република Косово. Ние се борим с проведената престъпност и корупцията както никой различен в района. Тази година сме арестували 270 държавни и публични чиновници за корупция, това прави държавното управление ни и по-симпатично на малцинствата. Аз не съм министър председател единствено на албанците, аз съм министър председател на всички. Косово е все по-успешно ", сподели той.

Курти вижда действителна заплаха в лицето на Сърбия, изключително предвид на връзките ѝ с Русия.

" В предишното Кремъл ни загатваше един път месечно, а в този момент съпоставя Косово и Крим всеки втори ден. На последната им, 19-та среща през ноември, сръбският президент Александър Вучич и съветският президент Владимир Путин приказваха за двойните стандарти и лицемерието в интернационалните връзки и Вучич сподели на Путин северната част на Косово на картата - забележете: регионите, където живее сръбското малцинство. Защо би направил това? Значи сме в заплаха ", сподели косовският министър председател. " Руснаците споделят, че както НАТО освободи Косово от Сърбия, по този начин и те ще освободят колкото се може повече от Украйна от Киев. Когато превзеха Донбас и Крим, те желаеха да основат паралели с Косово, като споделиха, че и там е имало референдум. Но аз доста ясно видях, че урните за тези референдуми бяха пренесени от съветски бойци. Самоопределението и демокрацията не идват от горната страна и с войска, а изпод и от народа. Случаят с Крим и Донбас за мен е явен израз на съветския експанзионизъм и империализъм. Те се пробват да имитират НАТО. Те желаят да основат тази подправена прилика ".

За Курти единственото съглашение със Сърбия би било това с взаимно признание, като съгласно думите му зад това застават и Съединени американски щати, и Брюксел. " Признаването на нашата самостоятелност ще бъде от изгода за Сърбия, тъй като идващото потомство ще израсне без тази хегемонистична фантазия за връщане на Косово към Сърбия ", добави той.

Според Курти Кремъл вижда три евентуални места, където може да сътвори спор. Молдова, Грузия и Западните Балкани: Босна, Косово, Черна гора. На Западните Балкани те биха могли да възложат осъществяване на интервенция на Сърбия, до момента в който в Грузия и Молдова ще би трябвало да разпределят властта.

" Ето за какво съм угрижен за нашия район и изключително за нашата страна. През 2012 година имаше две взаимни военни дейности на Сърбия и Руската федерация, през 2016 година те бяха 50, а предходната година - 100. Но Путин от ден на ден отрязва пътищата си за бягство. И това буди терзание ", заключи Курти. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР