Косово е открит за нови местни избори в четирите северни

...
Косово е открит за нови местни избори в четирите северни
Коментари Харесай

Косово: Готови сме за нови местни избори, но не сега

Косово е открит за нови локални избори в четирите северни общини, където бяха назначени кметове от етнически албанци, което докара до напрежение, съобщи външният министър Доника Гървала-Шварц.


" Отворени сме за нови избори в тези четири общини ", сподели тя.

През април измежду етническото сръбско малцинство в Косово избухнаха митинги, откакто управляващите назначиха кметове, свързани с Прищина, след необятно бойкотирани локални избори в северните региони, оповестява Агенция Франс Прес.

В края на май при конфликти със сръбски протестиращи бяха ранени повече от 30 миротворци от косовските сили на НАТО KФОР. Това накара НАТО да изиска подкрепления, напомня БГНЕС.

Въпреки отвореността към нови избори е належащо почитание към подобен развой от другата страна, съобщи Гървала-Шварц.

Тя акцентира също, че другата страна би трябвало да се отдръпна от думите си, че ще бойкотира и новите избори.

Министърът упрекна сръбския президент Александър Вучич, че има роля в конфликтите в устрема си да промени " действителността на Балканите ".

Насилието в тези четири общини е дело на Вучич и че желанието му е да дестабилизира Косово, добави Гървала-Шварц.

В речта си в Прага след среща с чешкия си сътрудник Ян Липавски Гървала-Шварц съобщи, че Косово е " изцяло в съгласие със Запада " и се надява да се причисли към Европейския съюз допустимо най-скоро.

Тя добави, че Косово е на страната на Запада и в осъждането на съветската инвазия в Украйна, и назова Вучич " прокурист " на съветския президент Владимир Путин на Балканите. / БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР